Wykonanie

Przyszła wiosna a jak przyszła to znak, że pomalutku zbliżają się święta wielkanocne. Czas babek, mazurków, serników,
jajek,
żurku i
białek kiełbasy. To jeszcze przed nami bo inspiracji i pomysłów całe mnóstwo i ciężko jest się czemukolwiek oprzeć. Więc na początek zapraszam na mocno
czekoladową babką z delikatną nutką
kawy. Nie jest ani sucha ani wilgotna taka pół na pół.Idealna na wielkanocne spotkanie przy
kawie :DSkładniki:200 g
masła temp. pokojowa200 g
cukru pudru250 g
mąki250 g
białego sera (
mascarpone,
ricotta, bieluch, homogenizowany)2 czubate łyżki
kakao5
jajek temp. pokojowa1 czubata łyżeczka
kawy rozpuszczalnejduża szczypta
soli1 łyżeczka
sody100 g
gorzkiej czekoladyPolewa100 g
gorzkiej czekolady1 łyżka
cukru pudru3 łyżki
mlekaszczypta
soli( 2 łyżki
mleka możemy zastąpić
likierem czekoladowym albo
kawowym)Foremka do babki
Mąkę,
kakao,
sodę,
sól przesiewamy razem, dodajemy
kawę.
Gorzką czekoladę drobno kroimy.W misce ucieramy
masło z
cukrem, następnie cały czas ucierając dodajemy po
żółtku. Gdy
żółtka nam się już skończą dodajemy na zmianę
ser i
mąkę. Ucieramy do połączenia składników.
Białka ubijamy na sztywno, następnie delikatnie łączymy je z
ciastem, dodajemy
czekoladę. Całość przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy do suchego patyczka około 40-50 minut w 180*C. Studzimy.Polewa: Do miski wkładamy połamaną
czekoladę i pozostałe składniki. Ustawiamy nad garnkiem z gotującą się
wodą ( miska nie może dotyka
wody!), mieszamy do połączenia składników. Gdy
czekolada lekko przestygnie i zgęstnieje pokrywamy nią całą babkę najlepiej jest to zrobić przy użyciu pędzelka. Dekoracje możemy zrobić z małych
czekoladowych jjajeczek albo zetrzeć
czekoladę na tarce i posypać nią babkę.