ßßß
Przyszła wiosna a jak przyszła to znak, że pomalutku zbliżają się święta wielkanocne. Czas babek, mazurków, serników, jajek, żurku i białek kiełbasy. To jeszcze przed nami bo inspiracji i pomysłów całe mnóstwo i ciężko jest się czemukolwiek oprzeć. Więc na początek zapraszam na mocno czekoladową babką z delikatną nutką kawy. Nie jest ani sucha ani wilgotna taka pół na pół.Idealna na wielkanocne spotkanie przy kawie :DSkładniki:200 g masła temp. pokojowa200 g cukru pudru250 g mąki250 g białego sera ( mascarpone, ricotta, bieluch, homogenizowany)2 czubate łyżki kakao5 jajek temp. pokojowa1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnejduża szczypta soli1 łyżeczka sody100 g gorzkiej czekoladyPolewa100 g gorzkiej czekolady1 łyżka cukru pudru3 łyżki mlekaszczypta soli( 2 łyżki mleka możemy zastąpić likierem czekoladowym albo kawowym)Foremka do babkiMąkę, kakao, sodę, sól przesiewamy razem, dodajemy kawę. Gorzką czekoladę drobno kroimy.W misce ucieramy masło z cukrem, następnie cały czas ucierając dodajemy po żółtku. Gdy żółtka nam się już skończą dodajemy na zmianę ser i mąkę. Ucieramy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno, następnie delikatnie łączymy je z ciastem, dodajemy czekoladę. Całość przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy do suchego patyczka około 40-50 minut w 180*C. Studzimy.Polewa: Do miski wkładamy połamaną czekoladę i pozostałe składniki. Ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą ( miska nie może dotyka wody!), mieszamy do połączenia składników. Gdy czekolada lekko przestygnie i zgęstnieje pokrywamy nią całą babkę najlepiej jest to zrobić przy użyciu pędzelka. Dekoracje możemy zrobić z małych czekoladowych jjajeczek albo zetrzeć czekoladę na tarce i posypać nią babkę.