Wykonanie

Co zrobić, gdy znajdziecie opakowanie
mascarpone w lodówce? Może babeczki mocca? Są delikatne, o lekkim aromacie
kawy, z niespodzianką w postacie
czekoladowych drobinek na dnie. Oprószony
kakao krem
mascarpone wygląda jak filiżanka
kawy z
bitą śmietaną. Dla przekory można skusić się na podwójną
kawę, jedną w filiżance, drugą w babeczce. Polecam!

składniki100 g
masła w temp. pokojowej350 ml
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2
jajka1,5 łyżeczki
sodyszczypta
soli2 łyżki
kakao400 ml
mąki150 ml
śmietany 12%175 ml bardzo mocnej
kawy1 łyżka
kawy rozpuszczalnej100 g
białej czekolady posiekanej w drobną kosteczkęPiekarnik rozgrzać do 160 st. C. Formę wyłożyć papierkami.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać
cukier, następnie
jajka i
wanilię i wymieszać mikserem. Dodać
sodę i
sól, wymieszać. W innym naczyniu wymieszać
mąkę z
kakao i dodać do masy
maślanej, uważając, aby nie przemieszać. Dodać
śmietanę i wymieszać.
Kawę rozpuszczalną wsypać do zaparzonej i przecedzonej
kawy, wymieszać do rozpuszczenia i dodać do masy. Wymieszać do połączenia. Na końcu wsypać pokrojoną
czekoladę i wymieszać. Nałożyć do 2/3 wysokości papilotek lub do wolno stojących foremek. Piec około 25 minut lub do czasu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Ostudzić.Krem
mascarponeskładniki300 ml
śmietany kremówki250 g macsarpone100 ml
cukru pudruKremówkę i
mascarpone dobrze schłodzić. Umieścić w wysokim naczyniu i ubijać na średnich obrotach, uważając aby nie przebić. Gdy masa się ubije dodać
cukier i wymieszać na wolnych obrotach. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki. Oprószyć
kakao.