Wykonanie
...wypełnione
galaretką z czarnych
porzeczek, podane z kremem
mascarpone z
białą czekoladą i
amaretto. Wielka, acz wyjątkowo udana improwizacja! :)

składniki na 12 sztuk200 g
mąki100 g
cukru2 łyżki ekstraktu z
wanilii3 łyżki
masła3 czubate łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyłyżeczka
kawy rozpuszczalnejsól2
jajka150 ml
mleka100 g
gorzkiej czekoladydodatkowo12 łyżeczek
galaretki z czarnych
porzeczekkakao do oprószeniakrem
mascarpone500 g
mascarpone250 ml kremówki150 g
białej czekolady2 łyżki ekstraktu
kawowego30 ml
amarettoPrzygotować krem:
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, odstawić do ostudzenia. Kremówkę lekko ubić, dodać
mascarpone i przestudzoną
czekoladę, ubić na sztywno. Dodać ekstrakt
kawowy i
amaretto, wymieszać krótko na niskich obrotach miksera. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Mąkę wymieszać z
kawą,
kakao,
proszkiem do pieczenia,
sodą i szczyptą
soli.
Jajka utrzeć z
cukrem i ekstraktem
waniliowym, wymieszać z
mlekiem i rozpuszczonym
masłem. Masę jajeczną dodać do
mąki i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Dodać drobno posiekaną
czekoladę. Do foremek nałożyć po łyżce masy, następnie łyżeczce
galaretki porzeczkowej i przykryć kolejną łyżką masy.Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić na kratce.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką, udekorować babeczki i lekko oprószyć
kakao.Smacznego!




***Babeczki przygotowałam z myślą o
Czekoladowym Weekendzie 2013, organizowanym w tym roku przez
Atinę .