ßßß
składniki na 12 sztuk200 g mąki100 g cukru2 łyżki ekstraktu z wanilii3 łyżki masła3 czubate łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyłyżeczka kawy rozpuszczalnejsól2 jajka150 ml mleka100 g gorzkiej czekoladydodatkowo12 łyżeczek galaretki z czarnych porzeczekkakao do oprószeniakrem mascarpone500 g mascarpone250 ml kremówki150 g białej czekolady2 łyżki ekstraktu kawowego30 ml amarettoPrzygotować krem: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Kremówkę lekko ubić, dodać mascarpone i przestudzoną czekoladę, ubić na sztywno. Dodać ekstrakt kawowy i amaretto, wymieszać krótko na niskich obrotach miksera. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.Mąkę wymieszać z kawą, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajka utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym, wymieszać z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Masę jajeczną dodać do mąki i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Dodać drobno posiekaną czekoladę. Do foremek nałożyć po łyżce masy, następnie łyżeczce galaretki porzeczkowej i przykryć kolejną łyżką masy.Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić na kratce.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką, udekorować babeczki i lekko oprószyć kakao.Smacznego!


***Babeczki przygotowałam z myślą o Czekoladowym Weekendzie 2013, organizowanym w tym roku przez Atinę .