ßßß Cookit - przepis na Tort makowy

Tort makowy

nazwa

Wykonanie

Kolejna bardzo fajna propozycja na świąteczny wypiek. Proste połączenie maku, orzechów i dżemu z czarnej porzeczki. Bez dodatku mąki, ale za to z dużą ilością jaj :D Ciasto długo zachowuje świeżość i można je przygotować znacznie wcześniej.
Składniki:
200 g masła temp. pokojowa
9 jajek
300 g maku
150 g dowolnych orzechów
100 g cukru pudru
150 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 łyżeczki sody
3 łyżki likieru amaretto
skórka z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
100 g dżemu z czarnej porzeczki
1 łyżkę cukru waniliowego
Dodatkowo:
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru
1 łyżka mleka
szczypta soli
Tortownica 30 cm
Mak zalać wrzątkiem, postawić na palnik i gotować 30 minut. Po przestudzeniu przecedzić przez sito z gazą. Następnie zmielić trzy krotnie. Orzechy podprażyć na suchej patelni, przestudzić a następnie bardzo drobno pokroić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodawać po jednym żółtku. Dodajemy pozostałe składniki oprócz cukru i chwile ucieramy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 55 minut w 180*C. Po przestudzeniu smarujemy wierzch dżemem i polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Polewa: Na garnku z gotującą się wodą nakładamy miskę wkładamy czekoladę, mleko, cukier i sól mieszamy do rozpuszczenia.
* amaretto możemy zastąpić rumem a dżem z czarnej porzeczki innym lekko kwaskowatym dżemem.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/11/tort-makowy.html