Wykonanie
Lubisz cytrynę?Zapraszam! To zdecydowanie babeczki dla osób, które są miłośnikami
cytryny. Na brak słodkości nie można tu narzekać, a do tego jeszcze posmak
cytryny :)Pracochłonne ale cudnie się prezentują, a co najważniejsze są pyszne :)Babeczki(12 sztuk)
1 1/4 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru1/2 szklanka
oleju1/2 szklanka
mleka2
jajka(L)płaska łyżka
skórki z cytrynypół opakowania
cukru waniliowegołyżeczka
sody1/2 łyżeczka
soli1/2 łyżeczka
proszku do pieczenia3 duże
jajka1/ szklanka
cukru2 łyżeczki
skórki z cytryny(startej)1/2 szklanki
soku z cytryny6 łyżek
masłaKrem:1/2 szklanki
masła(temperatura pokojowa)2 łyżki
mlekałyżeczka bardzo drobno startej
skórki z cytrynyodrobina
barwnika spożywczego żółtego( ja użyłam w proszku)
cukier puderPRZYGOTOWANIE:
Mieszamy
mąkę,proszek,
sól i
sodę. W drugiej misce łączymy
jajka, dodajemy
cukru,a następnie
skórkę z cytryny i
oleju. Następnie należny połączyć mokre i suche składniki. Dodajemy partiami suche do mokrych. W
miedzy czasie dodajemy również
mleko.Pieczemy w temperaturze 180 st przez 20-25 minut .W misce łączymy
sok z cytryny i skórkę oraz
cukier i
jajka, umieszczamy to nad kąpielą
wodną, mieszając często, aż zgęstnieje. Masę po zgęstnieniu, przekładamy do miseczki i przykrywamy folią spożywcza na wierzchu( by nie utworzył się kożuch),masę wkładamy do lodówki. Gdy muffinki przestygną, nadziewamy je tą masą( ja użyłam w tym celu szprycy z najmniejszą tylką.Do ozdobienia muffinek, przygotowujemy krem
maślany:
Masło ucieramy na puszysta masę, dodajemy
skórkę z cytryny oraz
cukier puder( proponuję dobrać słodkość do własnego smaku, ponieważ 2 szklanki
cukru pudru, które miałam w przepisie, to ZDECYDOWANIE za dużo.
Cukier puder dodajemy w kliku partiach, miksując na szybkich obrotach, następnie należy je zmniejszyć i dodawać
mleko oraz barwnik.Miksować aż masa będzie gładka i puszysta.Krem chłodzimy przez godzinę w lodówce, a następnie ozdabiamy nim babeczki według uznania.