ßßß Cookit - przepis na Kruszaniec ze śliwkami

Kruszaniec ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Bardzo fajne, dziecinnie proste w wykonaniu ciasto. O pięknym zapachu korzennych przypraw, kawy i wiórków kokosowych wzbogacone o moje ulubione śliwki węgierki. Jak na rodzaj takiego ciasta jest bardzo mięciutkie i rozpływa się w ustach.
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka cukru pudru
5 łyżek kakao
200 g bardzo miękkiego masła
2 jajka
1,5 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
szczypta soli
400-500 g śliwek węgierek
cukier puder+woda na lukier
Tortownica 28 cm
Mąki, kakao, cukier przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki oprócz śliwek. Zagniatamy, ma powstać miękkie, grudkowate ciasto. Tortownice natłuszczamy. I teraz wykładamy 70% ciasta w taki sposób jak byśmy posypywali ciasto kruszonką. Czyli kruszymy w rękach niewielkie kawałki ciasta. Delikatnie dociskamy i układamy połówki śliwek miąższem do góry. Posypujemy śliwki resztą ciasta. Wkładamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180*C. Po przestudzeniu polewamy lukrem albo posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/09/kruszaniec-ze-sliwkami.html