ßßß Cookit - przepis na Kantyczka

Kantyczka

nazwa

Wykonanie

Wieki nie piekłam tego ciasta. Przypomniałam sobie o nim przeglądając stare gazety. Jak je zobaczyłam tak od razu stwierdziłam, że muszę je upiec. W oryginalnym przepisie do Kantyczki dodaje się konfiturę ja jej nie miałam i wykorzystałam świeże truskawki. Tak, tak już słyszę te narzekania, że znowu truskawki, ale do tego ciasta można użyć dowolnych owoców np. wiśnie, agrest, czereśnie, śliwki co kto lubi :D Ciasto w smaku przypomina babkę, należy raczej do ciast suchych choć owoce nadają trochę wilgoci. Jest smaczne i pysznie smakuje z popołudniową kawka albo herbatką.
Składniki:
2,5 szklanki mąki
300 g masła temp. pokojowa
1,5 szklanki cukru pudru
8 jaj temp. pokojowa
1/2 szklanki maku
2 łyżki kakao
około 240 g okrągłych biszkoptów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
słoiczek konfitury albo świeże owoce
100 g gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka
Mąkę przesiewamy, odkładamy dwie łyżki a resztę mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, jak masło jest miękkie wystarczy chwile ucierać do połączenia, dodajemy po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę chwilę mieszamy ( nie ma potrzeby długiego ucierania). Ubijamy na sztywno pianę z białek ( piana najlepiej się ubija jak białka maja temp. pokojową i nie ma potrzeby dodawania szczypty soli i uważajmy również aby do białek nie dostało się żółtko). Gdy piana będzie już ubita dodajemy łyżkę do masy, mieszamy do połączenia składników. Następnie wkładamy już całą pianę, delikatnie mieszamy do połączenia. Potrzebne nam będą trzy miski. Ciasto dzielimy na trzy mniej więcej równe części. Do jednej wsypujemy 2 łyżki mąki, do drugiej kakao do trzeciej mak. Tortownice o wymiarach 24 cm albo niewielką prostokątna blaszkę wykładamy pergaminem, smarujemy tłuszczem i wkładamy po kolejni. Najpierw ciemne ciasto, biszkopty, konfiturę, ciasto z makiem, biszkopty i na koniec jasne ciasto. Pieczemy aż wierzch się zarumieni około 40 minut w temp. 180*C.
Studzimy. Czekoladę i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy ciasto. Dodatkowo można zrobić dekoracje ze świeżych owoców.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/06/katycza.html