ßßß
Pancakes - w Polsce coraz bardziej popularne określenie placków, rodem z Ameryki. U nas ten mocno zachodni folklor wprowadza Aga, serwując śniadanie, które wyprowadzi Was z zimowego marazmu, a wręcz przeniesie w świetny, wczesnowiosenny nastrój :)Potrzebujemy:- 2 szklanki mąki- 2 jajka- 1,5 szklanki mleka- 75 gm roztopionego masła- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/3 szklanki, cukru pudru- czekolada / konfitura(powstanie nam ok. 8 szt.)Wykonanie:Ciasto podobne do tradycyjnego naleśnikowego, więc i wykonanie podobne. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, jajka i mleko miksujemy razem, na koniec dodajemy roztopione masło. Gotowe ciasto odstawiamy na kilkanaście minut. Po upływie tego czasu, smażymy nasze naleśniki na teflonowej patelni (bez dodatku tłuszczu!), z obu stron, na małym ogniu, przyrumieniając je delikatnie. Na koniec dekorujemy polewą (np. czekoladową, ja przygotowałam ją z roztopionej czekolady z dodatkiem łyżeczki masła) lub cukrem pudrem, czy konfiturami - wedle uznania:)Smacznego!