Wykonanie
Pancakes12:28 Jedz Taniej 3 Comments
Pancakes - w Polsce coraz bardziej popularne określenie placków,
rodem z Ameryki. U nas ten mocno zachodni folklor wprowadza Aga, serwując śniadanie, które wyprowadzi Was z zimowego marazmu, a wręcz przeniesie w świetny, wczesnowiosenny nastrój :)Potrzebujemy:- 2 szklanki
mąki- 2
jajka- 1,5 szklanki
mleka- 75 gm roztopionego
masła- 3 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/3 szklanki,
cukru pudru-
czekolada /
konfitura(powstanie nam ok. 8 szt.)Wykonanie:Ciasto podobne do tradycyjnego naleśnikowego, więc i wykonanie podobne.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier puder,
jajka i
mleko miksujemy razem, na koniec dodajemy roztopione
masło. Gotowe ciasto odstawiamy na kilkanaście minut. Po upływie tego czasu, smażymy nasze naleśniki na teflonowej patelni (bez dodatku tłuszczu!), z obu stron, na małym ogniu, przyrumieniając je delikatnie. Na koniec dekorujemy polewą (np.
czekoladową, ja przygotowałam ją z roztopionej
czekolady z dodatkiem łyżeczki
masła) lub
cukrem pudrem, czy
konfiturami - wedle uznania:)Smacznego!