ßßß
Paschę czekoladową robi się podobnie jak paschę waniliowo - bakaliową --> . Zamiast mieszanki bakalii użyłam orzechów włoskich i rodzynków namoczonych w rumie. Całość oblana została polewą czekoladową. Pascha jest delikatna w smaku, jedwabiście kremowa i kusi słodyczą. Polecam obie wersje.Składniki:500 g podwójnie zmielonego twarogu100 g miękkiego masła4 żółtka125 ml śmietany 36%150 g cukru pudru70 g gorzkiej czekolady1/2 laski wanilii20 g rodzynków20 g drobno pokrojonych orzechów włoskichrum30 g czekolady gorzkiej + 1 łyżka mleka na polewęgazadoniczka 13-16 cmRodzynki zalewamy rumem. Żółtka ucieramy z cukrem i miąższem z laski wanilii. Do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta. Dodajemy śmietanę. Ustawiamy garnek na bardzo małym ogniu i podgrzewamy całość, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Musimy uważać, żeby nie dopuścić do zagotowania i przypalenia. Zdejmujemy miskę, dodajemy pokrojone masło, następnie ser wszystko razem łączymy. Jeśli zdarzy się tak, że masa zrobi się grudkowata możemy użyć miksera. Do masy serowej dodajemy odsączone rodzynki, orzechy ewentualnie można jeszcze dodać drobno pokrojoną czekoladę. Mieszamy. Gazę moczymy w wodzie, wykładamy nią doniczkę, do środka wkładamy masę serową i przykrywamy gazą. Na doniczkę ustawiamy mały talerzyk i obciążamy czymś ciężkim np. słoikiem z wodą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 12h. Po upływie tego czasu wyjmujemy paschę na talerz i dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.