Wykonanie

Paschę
czekoladową robi się podobnie jak paschę
waniliowo -
bakaliową --> . Zamiast mieszanki
bakalii użyłam
orzechów włoskich i
rodzynków namoczonych w
rumie. Całość oblana została
polewą czekoladową. Pascha jest delikatna w smaku, jedwabiście kremowa i kusi
słodyczą. Polecam obie wersje.Składniki:500 g podwójnie zmielonego
twarogu100 g miękkiego
masła4
żółtka125 ml
śmietany 36%150 g
cukru pudru70 g
gorzkiej czekolady1/2
laski wanilii20 g
rodzynków20 g drobno pokrojonych
orzechów włoskichrum30 g
czekolady gorzkiej + 1 łyżka
mleka na polewęgazadoniczka 13-16 cm
Rodzynki zalewamy
rumem.
Żółtka ucieramy z
cukrem i miąższem z
laski wanilii. Do momentu, aż masa
zrobi się jasno żółta. Dodajemy
śmietanę. Ustawiamy garnek na bardzo małym ogniu i podgrzewamy całość, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Musimy uważać, żeby nie dopuścić do zagotowania i przypalenia. Zdejmujemy miskę, dodajemy pokrojone
masło, następnie
ser wszystko razem łączymy. Jeśli zdarzy się tak, że masa
zrobi się grudkowata możemy użyć miksera. Do masy serowej dodajemy odsączone
rodzynki,
orzechy ewentualnie można jeszcze dodać drobno pokrojoną
czekoladę. Mieszamy. Gazę moczymy w wodzie, wykładamy nią doniczkę, do środka wkładamy masę
serową i przykrywamy gazą. Na doniczkę ustawiamy mały talerzyk i obciążamy czymś ciężkim np. słoikiem z
wodą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 12h. Po upływie tego czasu wyjmujemy paschę na talerz i dekorujemy rozpuszczoną
czekoladą.
