ßßß
Ciasto drożdżowe jest jednym z moich ulubionych ciast.Długo zachowuje świeżość, jest zdrowe i można do niego dodawaćprzeróżne sezonowe owoce.Wypróbowałam więc kolejny owoc - tym razem borówkę amerykańską.Wyrosło rewelacyjnie! Smakowało jeszcze lepiej.Polecam!
Składniki na ciasto: (forma z dziurką 26 cm)250-300 g borówki amerykańskiej4 szklanki mąki pszennej50 g świeżych drożdży1 szklanka ciepłego mleka1 łyżeczka cukru ( do rozczynu z drożdży)1 łyżka mąki (do rozczynu z drożdży)1 szklanka cukruopakowanie cukru wanilinowegoparę kropli zapachu waniliowego200 g masła4 szt.jaj1 łyżka bułki tartej do posmarowania blachySkładniki na kruszonkę:150 g mąki pszennej50 g cukru125 g masłaZacznijmy od drożdży.Rozkruszyłam je w miseczce.
Wlałam do nich ciepłe mleko.Wsypałam cukier i mąkę.Dokładnie wymieszałam.Przykryłam miseczkę ściereczkąi odstawiłam w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Po tym czasie drożdże pięknie urosły.
Do dużej miski wsypałam mąkę, cukier i cukier wanilinowy.
Wlałam rozczyn z drożdży.
Następnie dodałam rozpuszczone masło, parę kropli aromatu
i wbiłam jajka.
Zawsze używałam robota, ale tym razem postanowiłam wyrobić ciasto ręcznie.Powinno się go dokładnie wymieszać i napowietrzyć.Przykryłam je i odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło.
W międzyczasie zrobiłam kruszonkę.Do miseczki wlałam rozpuszczone masło.Wsypałam do niego cukier
i dosypywałam mąkę
do momentu aż powstanie charakterystyczna kruszonka.
Blachę do pieczenia wysmarowałam masłem i wysypałam tartą bułką.
Ciasto wyrosło.
Przełożyłam je do blachy.
Pora na borówki.
Wysypałam je na ciasto.
Powciskałam je w nie głębiej.Chociaż polecam spróbować wymieszać je z ciastem.W czasie pieczenia ciasto wypchnęło je do góry.
Pozostało już tylko posypać wszystko kruszonką.
Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika.Piekłam je w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.Wyrosło jak szalone.Smacznego!

Polecam inne ciasta drożdżoweCIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM
DROŻDŻOWA STRUCLA SEROWA
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM
JAGODZIANKI