Szybkie i proste ciasto piaskowe na drugie śniadanie czy podwieczorek.Smak dzieciństwa- pajda ciasta posmarowanagrubą warstwą masła i domowym dżemem.Chrupiąca skórka i sypki środek, zapach wanilii i cytryny ;-)Do tego kubek mleka i zanim się obejrzycie ... ciasta już nie będzie.Składniki:100 g mąki pszennej200 g mąki ziemniaczanej4 jajka150 g masła lub margaryny200 g cukru100 ml wody2 łyżeczki proszku do pieczenia1 torebka cukru wanilinowegootarta skórka z jednej cytryny2 łyżeczki aromatu waniliowegoszczypta solicukier puder do posypania ciastabułka tarta do posypania formyDo miski przesiałam mąki: ziemniaczaną i pszenną.Dodałam proszek do pieczenia.Miękkie masło utarłam z cukrem i cukrem wanilinowym.Dodałam żółtka,aromat waniliowy i startą skórkę z cytryny.Wlewałam po łyżce wody cały czas mieszając.Stopniowo wsypywałam mąkę.Miksowałam wszystko, aby składniki dokładnie się połączyły.Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli.Dodałam je do masyi delikatnie wymieszałam łyżką.Formę do keksówki o długości 26 cm natłuściłam i posypałam bułką tartą.Przelałam do niej ciasto.Ciasto wstawiłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.Piekłam 50-60 minut.Sprawdzić patyczkiem czy jest suchy.Po wystudzeniu na kratce, posypałam cukrem pudrem.Smacznego!Polecam równieżWILGOTNE CIASTO CYTRYNOWE