ßßß Cookit - przepis na Babka marmurkowa z nutą cytrynową

Babka marmurkowa z nutą cytrynową

nazwa

Wykonanie

Babka jest koniecznym elementem wielkanocnego stołu. Można ją robić na wiele sposobów. Jednak moim zdaniem te tradycyjne pozostają najlepsze :) Ten przepis z nutą cytrynową, dzięki skórce, która dodaje przyjemnego aromatu. Polecam :)
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 jajka
100 g masła (rozpuszczone)
2 łyżki kakao
skórka z jednej cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę.
2. Żółtka utrzeć z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrami, skórką z cytryny, aromatem i rozpuszczonym masłem.
3. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Foremkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
4. Wlewać na zmianę ciasto ciemne i jasne, od czasu do czasu robiąc okrężne ruchy łyżką w cieście (powstaną ładne szlaczki).5. Ciasto piec 50 min w 180 C.
6. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2013/03/babka-marmurkowa.html