Babka jest koniecznym elementem wielkanocnego stołu. Można ją robić na wiele sposobów. Jednak moim zdaniem te tradycyjne pozostają najlepsze :) Ten przepis z nutą cytrynową, dzięki skórce, która dodaje przyjemnego aromatu. Polecam :)Składniki:1 1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 szklanka cukru1 opakowanie cukru wanilinowego3 jajka100 g masła (rozpuszczone)2 łyżki kakaoskórka z jednej cytryny2 łyżeczki proszku do pieczeniakilka kropel aromatu waniliowego1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę.2. Żółtka utrzeć z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrami, skórką z cytryny, aromatem i rozpuszczonym masłem.3. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Foremkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.4. Wlewać na zmianę ciasto ciemne i jasne, od czasu do czasu robiąc okrężne ruchy łyżką w cieście (powstaną ładne szlaczki).5. Ciasto piec 50 min w 180 C.6. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.Smacznego!