ßßß
Pomysł, żeby upiec ciasto z aronią wziął się z tego, że mamy na działce wielki i aż czarny od ilości owoców krzak aronii. Zawsze robiłam z niej tylko soki i syropy, a ciocia dżem, jednak w tym roku, postanowiłam trochę zaszaleć i wykorzystać ten powszechnie niedoceniany owoc do ciasta. Połączyłam go z jabłkiem, przez co stracił się nielubiany przez wiele osób gorzki i cierpki posmak aronii. Jabłko nadało też ciastu wilgotności, z kolei sama aronia wyjątkowego smaku i charakteru. Owoce dopełniło delikatne biszkoptowo- tłuszczowe ciasto i uwielbiana przeze mnie kruszonka - efekt: ciasto okazało się hitem sobotnich "pieczonek ziemniaków" w gronie rodziny i dostało wiele pochwał. Mnie najbardziej ucieszył jednak fakt, że udało mi się złamać panujący w naszej rodzinie ( ale nie tylko w naszej) mit, że aronia, to się nadaje tylko na przetwory i nalewki.Teraz i Was zachęcam do obalenia tego mitu w Waszych domach i upieczenia ciasta z aronią.SKŁADNIKI:Ciasto:- 1/2 kostki masła lub margaryny(125g)- 1/2 szklanki cukru- szczypta soli- 3 duże jajka- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej- łyżeczka proszku do pieczenia- tłuszcz i bułka tarta lub mąka do wysmarowania i posypania formy- 0,5 kg owoców aroni- 4 średnie jabłka- 1/2 cytryny lub gotowy kwasek cytrynowy- cukier puder lub mąka do oprószenia owoców(2-3 łyżki)Kruszonka:- 1/4 kostki masła lub margaryny(ok.60-65g)- 1/2 szklanki cukru pudru- 1 szklanka mąki pszennej- szczypta soliSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Okrągłą tortownicę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą lub mąką i wstawiamy do lodówki.2. Robimy kruszonkę: miękki tłuszcz siekamy nożem z cukrem, maką i szczyptą soli, a następnię rozcieramy palcami grudki tłuszczu i krótko wyrabiamy aż składniki się połączą, a ciasto będzie zwarte, ale kruche i delikatne. Odstawiamy do lodówki.3. Przygotowujemy owoce: aronię (można uzyć jagód lub porzeczek zamiast aronii) przebieramy, oczyszczamy z pozostałości liści i łodyżek, dokładnie płuczemy i zostawiamy do ocieknięcia w durszlaku. Jabłka myjemy, obieramy,płuczemy ścieramy na tarce jarzynowej i skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Odstawiamy do lodówki.4. Robimy ciasto: Ucieramy masło/margarynę z cukrem i solą. Dodajemy stopniowo po 1 jajku, cały czas ucierając.5. Przesiewamy do osobnego naczynia oba rodzaje mąki z proszkiem.6. Dodajemy przesianą makę z proszkiem do ciasta, również stopniowo, cały czas ucierając ciasto.7. Kiedy ciasto stanie się gładkie i jednolite przelewamy je do tortownicy i wyrównujemy wierzch.8. Osuszoną aronię oprószamy cukrem pudrem lub mąką i mieszamy z jabłkami.10. Wykładamy owoce na wierzch ciasta.11. Posypujemy kruszonką.12. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50-60min w temp. 175st.C13. Wyciągamy, gdy będzie rumiane a boki będą lekko odstawać od formy.14. Ostudzone można jeszcze posypać cukrem pudrem.Smacznego!


