ßßß Cookit - przepis na CIASTO Z ARONIĄ:

CIASTO Z ARONIĄ:

nazwa

Wykonanie

Pomysł, żeby upiec ciasto z aronią wziął się z tego, że mamy na działce wielki i aż czarny od ilości owoców krzak aronii. Zawsze robiłam z niej tylko soki i syropy, a ciocia dżem, jednak w tym roku, postanowiłam trochę zaszaleć i wykorzystać ten powszechnie niedoceniany owoc do ciasta. Połączyłam go z jabłkiem, przez co stracił się nielubiany przez wiele osób gorzki i cierpki posmak aronii. Jabłko nadało też ciastu wilgotności, z kolei sama aronia wyjątkowego smaku i charakteru. Owoce dopełniło delikatne biszkoptowo- tłuszczowe ciasto i uwielbiana przeze mnie kruszonka - efekt: ciasto okazało się hitem sobotnich "pieczonek ziemniaków" w gronie rodziny i dostało wiele pochwał. Mnie najbardziej ucieszył jednak fakt, że udało mi się złamać panujący w naszej rodzinie ( ale nie tylko w naszej) mit, że aronia, to się nadaje tylko na przetwory i nalewki.
Teraz i Was zachęcam do obalenia tego mitu w Waszych domach i upieczenia ciasta z aronią.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1/2 kostki masła lub margaryny(125g)
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 3 duże jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz i bułka tarta lub mąka do wysmarowania i posypania formy
- 0,5 kg owoców aroni
- 4 średnie jabłka
- 1/2 cytryny lub gotowy kwasek cytrynowy
- cukier puder lub mąka do oprószenia owoców(2-3 łyżki)
Kruszonka:
- 1/4 kostki masła lub margaryny(ok.60-65g)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Okrągłą tortownicę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą lub mąką i wstawiamy do lodówki.
2. Robimy kruszonkę: miękki tłuszcz siekamy nożem z cukrem, maką i szczyptą soli, a następnię rozcieramy palcami grudki tłuszczu i krótko wyrabiamy aż składniki się połączą, a ciasto będzie zwarte, ale kruche i delikatne. Odstawiamy do lodówki.
3. Przygotowujemy owoce: aronię (można uzyć jagód lub porzeczek zamiast aronii) przebieramy, oczyszczamy z pozostałości liści i łodyżek, dokładnie płuczemy i zostawiamy do ocieknięcia w durszlaku. Jabłka myjemy, obieramy,płuczemy ścieramy na tarce jarzynowej i skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Odstawiamy do lodówki.
4. Robimy ciasto: Ucieramy masło/margarynę z cukrem i solą. Dodajemy stopniowo po 1 jajku, cały czas ucierając.
5. Przesiewamy do osobnego naczynia oba rodzaje mąki z proszkiem.
6. Dodajemy przesianą makę z proszkiem do ciasta, również stopniowo, cały czas ucierając ciasto.
7. Kiedy ciasto stanie się gładkie i jednolite przelewamy je do tortownicy i wyrównujemy wierzch.
8. Osuszoną aronię oprószamy cukrem pudrem lub mąką i mieszamy z jabłkami.
10. Wykładamy owoce na wierzch ciasta.
11. Posypujemy kruszonką.
12. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50-60min w temp. 175st.C
13. Wyciągamy, gdy będzie rumiane a boki będą lekko odstawać od formy.
14. Ostudzone można jeszcze posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://milly4884-kuchnia-i-reszta-swiata.blogspot.com/2013/08/2przepis-nr-1-ciasto-z-aronia.html