Wykonanie
Nikt chyba nie jest sobie w stanie wyobrazić świąt wielkanocnych bez bab, babek i babeczek, my również. Dlatego też chcemy się z
Wami podzielić naszym przepisem na
kokosową babkę. Jest ona naprawdę pyszna i świetnie smakuje podana z
kokosowym malibu (w wersji dla dorosłych), z
herbatą lub
sokiem z
kokosa dla dzieci. Jeśli szukacie innych pomysłów na baby i babeczki znajdziecie je w naszej zakładce.
Składniki ciasta:- 1/2 szklanki
wiórków kokosowych- sok z 1
cytryny- skórka z dwóch
cytryn- 1,5 szklanki
mąki pszennej- szklanka
mąki ziemniaczanej- kostka
masła- 5
jajek- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1,5 szklanki
cukru kryształuDo przygotowania formy:- tłuszcz do smarowania formy-
bułka tarta do posypania formySposób przygotowania:1. Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski i dokładnie miksujemy. Uwaga, trochę wiórków zostawiamy na później2. Przygotowujemy formę smarując ją
masłem i posypując
bułką. Ciasto przekładamy do formy i posypujemy z wierzchu resztą
wiórków kokosowych3. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. około 180 stopni przez 45 minut.4.Przed wyjęciem sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem, aby upewnić się, że jest gotowe. Jeśli na patyczku nic nie pozostaje to możemy wyciągać z pieca!Składniki lukru:- 1 szklanka
cukru pudru- odrobina
wody- 1/3 szklanki wiórków koksowychSposób przygotowania lukru:1. Do pudru dodajemy
wodę aż uzyskamy płynną masę lukrową. Do tak przygotowanej masy dokładamy wiórki.2. Polewamy ciasto i pozostawiamy aż polewa zastygnie.
Smacznego!