ßßß
5 jaj1,5 szklanki mąki pszennej (około 230 g) używam szklanki 250 ml3/4 szklanki mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia250 g masła lub margaryny40 ml soku z buraka - 4 łyżki stołowe (2 małe buraki starte na tarce przeciskamy przez sito)szklanka drobnego cukru jeszcze lepiej cukru pudrustarta skórka z cytrynysok z połowy cytrynyszczypta soliforma wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą, najlepiej prostokątna długa 40cm x 10 cm - łatwiej z niej uwolnić babkęPrzygotowaniePrzepis na filmieMąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia dokładnie mieszam na sucho.Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Dodaję łyżkę cukru dla utrwalenia piany i miksuję jeszcze pół minuty.W osobnej misie miksuję na krem masło. Dodaję pozostały cukier i miksuję tak długo aż masa maślana wyraźnie zbieleje. Dodaję po jednym żółtku. Miksuję za każdym razem krótko do połączenia. Dodaję sok z buraków. Chwilę miksuję i ścieram trochę skórki cytrynowej oraz wyciskam sok z połowy cytryny. Miksuję krótko do połączenia i dodaję wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksuję całość do połączenia i dodaję pianę na trzy razy. Za każdym razem delikatnie mieszam dużą łyżką, ale jak najkrócej. Im dłużej mieszamy, piana opada i baba nie rośnie w piekarniku już z takim rozmachem. Moja forma była ciut przy mała i wykorzystałam jeszcze dwie foremki na tartaletki, bo bywa, że ciasto wykipi, dlatego w foremce powinno zajmować najwyżej do 3/4 jej wysokości.