ßßß
Cookit - przepis na FASZEROWANE ZIEMNIAKI WĘDZONYM DORSZEM I PASTĄ SEROWĄ
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
FASZEROWANE ZIEMNIAKI WĘDZONYM DORSZEM I PASTĄ SEROWĄ
Składniki
Ziemniak
Czerwona cebula
Czosnek
Dorsz wędzony
Boczek wędzony
Ser gruyere
Ser cheddar
Śmietana
Musztarda
Papryka słodka
Pieprz czarny
Szczypiorek
Jogurt grecki
Majonez
Sól
Papryka czerwona
Szpinak
Kurczak
Wykonanie
Ziemniaki
są wdzięcznym tematem do kuchennych inspiracji.Wykorzystuje się je na bardzo wiele sposobów.Dziś jeden z nich.Pysznefaszerowane
ziemniaki
.Ja do ich nadziania wykorzystałam
wędzonego dorsza
i
sery
.
Składniki:kilka większych
ziemniaków
średnia
czerwona cebula
6 ząbków
czosnku
dorsz wędzony
parę plasterków
wędzonego boczku
Składniki na pastę
serową
:kawałek
sera gruyere
kawałek
sera cheddar
opakowanie
sera białego
np. typu president,
mascarpone
3-5 łyżek
śmietany
łyżeczka
musztardy
dijon1-2 łyżeczki
słodkiej papryki
świeżo zmielony
czarny pieprz
szczypiorek
Sos do
ziemniaków
:
jogurt grecki
2 łyżki
majonezu
sól
Ziemniaki
umyłam i ugotowałam w osolonej wodzie.Powinny być nie do końca ugotowane na miękko, ponieważbędziemy je jeszcze piec w piekarniku.
Odłożyłam
ziemniaki
do wystygnięcia.
Pora
na pastę
serową
.Rozdrobniłam w robocie kuchennym
sery
.Wsypałam słodką
czerwoną paprykę
.
Dodałam
biały ser
,
śmietanę
i
musztardę
.
Wszystko zmiksowałam i na koniecwsypałam
szczypiorek
.
Pasta serowa gotowa.Dodam ją do dwóch past po połowie.
Do pierwszej pasty serowej potrzebny będzie świeży
wędzony dorsz
.
Obrałam go z ości.
Z ugotowanych wcześniej
ziemniaków
wydrążyłam miąższ.
Dodałam do niego pokrojoną
czerwoną cebulę
i starty
czosnek
.
Dodałam połowę pasty serowej.
I tak powstały dwa rodzaje past.Pierwsza z
ziemniaków
,
wędzonego dorsza
i pasty serowej.Druga z
ziemniaków
, pasty serowej,
czosnku
i
cebuli
.
Wkładałam je do wydrążonych
ziemniaków
.
Wstawiłam nafaszerowane
ziemniaki
do nagrzanego piekarnika.
Ziemniaki
były już miękkie, wystarczyło więc, żeby się tylko podpiekły.
Podsmażyłam pokrojony
wędzony boczek
.
Ułożyłam go na papierze kuchennym, aby odciekł z nich tłuszcz.
Polałam je sosem.
Posypałam plasterkami
wędzonego boczku
.Smacznego!
Polecam inne propozycje na faszerowane
ziemniaki
:FASZEROWANE
SZPINAKIEM
Z WĘDZONYM
KURCZAKIEM
I WARZYWAMI
Źródło:
http://potrawyregionalne.blogspot.com/2013/04/faszerowane-ziemniaki-wedzonym-dorszem.html
Przepisy powiązane
CHRUPIĄCE PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z SEROWYM SOSEM
SAŁATKA
Pałki kurczaka w majonezowej marynacie
Sałatka ziemniaczana
Dip i chipsy tortilla
Składniki powiązane (0)