ßßß Cookit - przepis na Dip i chipsy tortilla

Dip i chipsy tortilla

nazwa

Wykonanie

Każdemu się przytrafi, że gdzieś w zamrażalce znajdzie się jakaś wyschnięta tortilla. Nie lubię wyrzucać jedzenia, więc szukałam pomysłu na wykorzystanie czerstwej tortilla. Propozycja nie do odrzucenia to domowe chipsy z tortilla, bardzo łatwe do zrobienia.
Pokroiłam tortilla na małe trójkąty, zrumieniłam na oleju i posypałam kajenskim pieprzem. Możesz oczywiście wybrać jakieś inne przyprawy czy zioła.
Chipsy i dipy to zakochana para. Zrobiłam bardzo smaczny dip z gęstego greckiego jogurtu, odrobiny majonezu i kukurydzy z puszki. Calość dosmakowałam zieloną chili, czerwoną cebulką, pokrojoną w mikroskopijną kostkę i kilkoma kropelkami sosu chili, kilkoma bo ten co mam w domu jest super ostry.
Super tapas tanim kosztem na sobotni wieczór!
Składniki: na 5 porcji
1 mała puszka kukurydzy (125 g)
½ czerwonej papryki
1 zielone chili
½ czerwonej cebuli
2 dl jogurtu greckiego, gęstego
1 łyżka majonezu
kilka kropli sosu chili
1 łyżka szczypiorku
1 ząbek czosnku
50 g sera feta
sól do smaku
3 tortilla
1 dl oleju do smażenia
Wykonanie:
Oczyść chili z rdzenia i nasion i drobno posiekaj. Obierz i posiekaj cebulę, pokrój paprykę.
Obierz i przeciśnij czosnek.
Zmiksuj kukurydzę na ziarnistą masę i wymieszaj z jogurtem, pokruszonym serem feta i majonezem.
Dodaj warzywa, sól i dobrze wymieszaj. Dopraw dip dowolnym sosem chili.
Posyp dip posiekanym szczypiorkiem.
Pokrój tortilla na małe kawałki jak np. trójkąty i zrumien na oleju. Rozłóż na papierowych ręcznikach i posyp pieprzem kajenskim czy inną przyprawą.
Podawaj tortilla z dipem.
Polecane przepisy
Wraps z grillowanym kurczakiem
Znowu pizza…
Szpinakowe kopytka z klopsikami w sosie pomidorowym
Lekkie sałatki nie tylko do grilla
Pikantny sos z fasoli mung
Źródło:http://codojedzenia.pl/dip-i-chipsy-tortilla