Wykonanie

Każdemu się przytrafi, że gdzieś w zamrażalce znajdzie się jakaś wyschnięta tortilla. Nie lubię wyrzucać jedzenia, więc szukałam pomysłu na wykorzystanie czerstwej tortilla. Propozycja nie do odrzucenia to domowe
chipsy z tortilla, bardzo łatwe do zrobienia.Pokroiłam tortilla na małe trójkąty, zrumieniłam na
oleju i posypałam kajenskim
pieprzem. Możesz oczywiście wybrać jakieś inne
przyprawy czy
zioła.
Chipsy i dipy to zakochana para. Zrobiłam bardzo smaczny dip z gęstego
greckiego jogurtu, odrobiny
majonezu i
kukurydzy z puszki. Calość dosmakowałam zieloną
chili,
czerwoną cebulką, pokrojoną w mikroskopijną kostkę i kilkoma kropelkami sosu
chili, kilkoma bo ten co mam w domu jest super ostry.

Super tapas tanim kosztem na sobotni wieczór!Składniki: na 5 porcji1 mała puszka
kukurydzy (125 g)½
czerwonej papryki1 zielone
chili½
czerwonej cebuli2 dl
jogurtu greckiego, gęstego1 łyżka
majonezukilka kropli sosu
chili1 łyżka
szczypiorku1 ząbek
czosnku50 g
sera fetasól do smaku3 tortilla1 dl
oleju do smażeniaWykonanie:Oczyść
chili z rdzenia i nasion i drobno posiekaj. Obierz i posiekaj
cebulę, pokrój
paprykę.Obierz i przeciśnij
czosnek.Zmiksuj
kukurydzę na ziarnistą masę i wymieszaj z
jogurtem, pokruszonym
serem feta i
majonezem.Dodaj warzywa,
sól i dobrze wymieszaj. Dopraw dip dowolnym sosem
chili.Posyp dip posiekanym
szczypiorkiem.Pokrój tortilla na małe kawałki jak np. trójkąty i zrumien na
oleju. Rozłóż na papierowych ręcznikach i posyp
pieprzem kajenskim czy inną
przyprawą.Podawaj tortilla z dipem.Polecane przepisyWraps z grillowanym
kurczakiemZnowu pizza…
Szpinakowe kopytka z klopsikami w
sosie pomidorowymLekkie sałatki nie tylko do grillaPikantny sos z
fasoli mung