Wykonanie
Sałatek jest wiele, ta jest kolejną , jaka powstała z potrzeby czegoś nowego i nietypowego . Dobór składników nie jest przypadkowy i ma nawiązywać do śródziemnomorskich smaków , nie wiem czy tak się stało, ale mojej rodzinie bardzo przypadła do gustu . Fajna i prosta propozycja na świąteczny stół i nie tylko 😉

Składniki :1
papryka czerwona1\2 puszki
kukurydzy konserwowej1 puszka
fasolki czerwonej100 g zielonych
oliwek bez pestek1 puszka
tuńczyka w sosie własnym2
ogórki korniszony1
czerwona cebulka2 ząbki
czosnku (można jeden jeśli lubicie łagodne )1 łyżka
majonezu1 łyżka
jogurtu greckiegosól,
chilli do smaku
Kukurydzę i
fasolkę , wylewamy na sitko i płukamy , zostawiamy do odcieknięcia .
Korniszony kroimy w kostkę , dodajemy do
fasolki i
kukurydzy do odcieknięcia , razem z pokrojoną drobno
papryką .
Oliwki kroimy na połówki ,
cebulkę siekamy drobniutko .
Tuńczyka odciskamy z sosu własnego i kruszymy do pozostałych składników . Wszystko przekładamy do miski i dodajemy wyciśnięty ząbek
czosnku ,
majonez ,
jogurt ,
chilli ,
sól i dokładnie mieszamy . Gotowe , sałatki nie należy zbyt długo trzymać w lodówce , gdyż zaczyna płynąć , ale na świeżo jest pyszna . Można ją udekorować
oliwkami . Polecam 😉