ßßß
Składniki :1,5 szklanki białego ryżu1 puszka tuńczyka w sosie własnym1 pęczek -duży natki pietruszki5 dużych ząbków czosnkukawałeczek świeżego chilli ( tyle ile lubimy ja używam około 2 cm strąka ,bez nasion )4 ogórki korniszony, średniej wielkości1/2 małej cebuli2 łyżki majonezu2 łyżki ketchupu1 łyżeczka cukru -płaskasól do smaku
Ryż gotujemy na sypko , najlepiej wg przepisu na opakowaniu – ja dodatkowo po ugotowaniu , płukam go zimną wodą na sitku o małych oczkach , tak jak makaron -nie klei się wtedy ,nawet jak się lekko przegotuje . Ogórki siekamy drobniutko – im drobniej tym lepiej ,wrzucamy do miski ( można je lekko osuszyć papierowym ręcznikiem , sałatka nie będzie wtedy puszczać soku i pływać . Natkę pietruszki siekamy drobno , dorzucamy do ogórków . Cebule również kroimy jak najdrobniej się da i dokładamy do reszty . Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do składników , dodając majonez , ketchup , posiekane chilli , sól , cukier . Wszystko mieszamy , próbujemy , w razie potrzeby doprawiamy np. solą lub chilli i wkładamy na godzinę do lodówki . Gotowe , ta sałatka to bomba witaminowa , wszystko co najlepsze ,żeby wzmocnić organizm . Smacznego