Wykonanie
Czy macie czasem taki problem , że usiłujecie namówić rodzinkę do zjedzenia czegoś zdrowego , zielonego ..np w okresie grypy, biegacie za nimi z główką
czosnku ,a oni pryskają po kątach jak zgraja wampirów, plują i złorzeczą w waszą stronę ? No czasami myślę , że tak mam tylko ja, ale pewnie u innych jest tak samo , ostatnio na oświadczenie ,że powinni spożywać więcej
natki pietruszki bo bogata w żelazo itp. usłyszałam ,że oni to nie stado kóz i
zieleniną żywić się nie będą
Plan zdrowego żywienia musiał przejść sprytną metamorfozę , tak więc zrobiłam
sałatkę do której wpakowałam ogrom drogocennego, świeżego
czosnku i bezcennej
natki pietruszki , skaziłam to wszystko
majonezem i
ketchupem , podałam i wygrałam 😉 Na pytanie co w tym jest z czystym sumieniem odparła : .. no
tuńczyk ,
majonez ,
ryż..a co
kurna , do spowiedzi przyszłam , czy kolację podałam , chyba widać no nie ! I dyplomatycznie udając wkurzoną ,szybciutko , wyszłam unikając dalszych podejrzeń i dywagacji , jak wróciłam miska stała pusta , a wszyscy byli zadowoleni i o to chodziło 😉

Składniki :1,5 szklanki
białego ryżu1 puszka
tuńczyka w sosie własnym1 pęczek -duży
natki pietruszki5 dużych ząbków
czosnkukawałeczek świeżego
chilli ( tyle ile lubimy ja używam około 2 cm strąka ,bez nasion )4
ogórki korniszony, średniej wielkości1/2 małej
cebuli2 łyżki
majonezu2 łyżki
ketchupu1 łyżeczka
cukru -płaska
sól do smaku

Ryż gotujemy na sypko , najlepiej wg przepisu na opakowaniu – ja dodatkowo po ugotowaniu , płukam go zimną
wodą na sitku o małych oczkach , tak jak
makaron -nie klei się wtedy ,nawet jak się lekko przegotuje .
Ogórki siekamy drobniutko – im drobniej tym lepiej ,wrzucamy do miski ( można je lekko osuszyć papierowym ręcznikiem ,
sałatka nie będzie wtedy puszczać soku i pływać .
Natkę pietruszki siekamy drobno , dorzucamy do
ogórków .
Cebule również kroimy jak najdrobniej się da i dokładamy do reszty .
Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do składników , dodając
majonez ,
ketchup , posiekane
chilli ,
sól ,
cukier . Wszystko mieszamy , próbujemy , w razie potrzeby doprawiamy np.
solą lub
chilli i wkładamy na godzinę do lodówki . Gotowe , ta
sałatka to bomba witaminowa , wszystko co najlepsze ,żeby wzmocnić organizm . Smacznego
