Wykonanie
Po dłuższym czasie zebrało się wszystkim w domu na
sałatkę . No i dobrze , bo już ciut mi się znudziły te wszystkie gorące , kipiące gary , tak więc szybciutko coś tam posiekałam , zakręciłam i dodałam . Wyszła fajna , lekko pikantna
sałatka o pięknym kolorze . Bardzo wdzięczna jako towarzysz na piknik , szybciutka kolacyjka lub śniadanko . Zresztą u nas w domu
tuńczyk jest , jednym z bardziej lubianych produktów , więc zawsze jakaś tam puszka tego specjału , wala się po spiżarni , aż grzech nie użyć 😉

Składniki :1 puszka
tuńczyka w sosie własnym5
ogórków korniszonów ( najlepiej kartuskich – słodkawych )1 szklanka
ryżu1 średniej wielkości gotowany
burak1 /2 czerwonej świeżej
papryki o grubych ściankach1
cebulka średniej wielkości – biała2 ząbki
czosnku lub łyżeczka granulowanego1 łyżka wędzonej
ostrej papryki -płaska2 łyżki
majonezu1 łyżka
ketchupu pikantnego
sól do smaku

Ryż gotujemy na sypko , najlepiej według przepisu z opakowania , wtedy na pewno się uda , ja dodatkowo po odcedzeniu zlewam go na sitku jak
makaron zimną
wodą , wtedy się nie skleja . Tak przygotowany
ryż wsypujemy do miski , dodajemy odcedzonego z zalewy
tuńczyka , posiekaną
paprykę , pokrojone w malutkie kosteczki
ogórki ,
buraczka i
cebulkę . Wszystko doprawiamy
papryką mieloną ,
czosnkiem ,
solą , dodajemy
ketchup oraz
majonez i dokładnie mieszamy . Odstawiamy na godzinkę do lodówki , po wyjęciu ponownie mieszamy i ewentualnie doprawiamy
solą jeśli składniki ją wciągnęły . Gotowe i jak każda
sałatka nie tylko z
tuńczykiem , najlepsza następnego dnia 😉
