ßßß
Składniki :1 puszka tuńczyka w sosie własnym5 ogórków korniszonów ( najlepiej kartuskich – słodkawych )1 szklanka ryżu1 średniej wielkości gotowany burak1 /2 czerwonej świeżej papryki o grubych ściankach1 cebulka średniej wielkości – biała2 ząbki czosnku lub łyżeczka granulowanego1 łyżka wędzonej ostrej papryki -płaska2 łyżki majonezu1 łyżka ketchupu pikantnegosól do smaku
Ryż gotujemy na sypko , najlepiej według przepisu z opakowania , wtedy na pewno się uda , ja dodatkowo po odcedzeniu zlewam go na sitku jak makaron zimną wodą , wtedy się nie skleja . Tak przygotowany ryż wsypujemy do miski , dodajemy odcedzonego z zalewy tuńczyka , posiekaną paprykę , pokrojone w malutkie kosteczki ogórki , buraczka i cebulkę . Wszystko doprawiamy papryką mieloną , czosnkiem , solą , dodajemy ketchup oraz majonez i dokładnie mieszamy . Odstawiamy na godzinkę do lodówki , po wyjęciu ponownie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą jeśli składniki ją wciągnęły . Gotowe i jak każda sałatka nie tylko z tuńczykiem , najlepsza następnego dnia 😉