Wykonanie
Sałatka zawsze się sprawdza , zdejmuje z głowy problem co na kolacje lub śniadanie . Ta jest prosta , smaczna i zazwyczaj coś tam, do jej wykonania, jest w domu pod ręką .

Składniki;1 puszka
tuńczyka w sosie własnym1
czerwona cebula1
żółta papryka3 duże ząbki
czosnku2 mięsiste średnie
pomidory ( w typie pasta lub malinowy )2 łyżki
majonezu , 1 czubata łyżka
ketchupu piekielnie
ostrego 😉1 niepełna szklanka
ryżu ( suchego ) ,
sól do smaku
Ryż wsypujemy do garnka , zalewamy 1,5 szklanką
wody i gotujemy do miękkości uważając ,żeby się nie rozgotował . Studzimy .
Paprykę ,
cebulkę obieramy , drobniutko kroimy – wsypujemy do miski.
Pomidory rozkrawamy , wyjmujemy pestki , kroimy drobno , dorzucamy do pozostałych . Do warzyw dodajemy , ugotowany wcześniej
ryż , wyciśnięte przez praskę ząbki
czosnku , odcedzonego
tuńczyka z puszki ( nie musimy go kroić , rozpadnie się podczas mieszania ) , dorzucamy
majonez i
ketchup ,
sól do smaku . Mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników . Jeśli nie mamy pod ręką ognistego
ketchupu ,można dać zwykły i dosypać
chilli 😉