Wykonanie
Hamburger jako potrawa i jako słowo wywodzi się od befsztyka po hambursku (ang. hamburger steak), kotleta z siekanej
wołowiny wprowadzonego do kuchni amerykańskiej przez imigrantów z Niemiec.Hamburgera wymyślił w 1904 roku garncarz Fletcher Davis. Podejmował się on gotowania podczas wystaw garncarskich, a także prowadził bar w Teksasie. Zaproponował on swoim gościom mielony kotlet na grzance z
sałatą,
musztardą i
majonezem.

Składniki:5 kotletów (mi zostało 5 Köfte z wczorajszego dnia,szukaj na blogu w
mięsnych)5
bułeksałatapomidorogórek kiszonyser żółtycebula czerwonapikle
papryczki peperoni ze słoika5 łyżek
majonezu2 łyżeczki
musztardy1-2 łyżeczki
ostrego ketchupusólząbek
czosnku
Wykonanie:
Mięso smażymy.
Bułki kroimy na pół, wkładamy do nagrzanego piekarnika, mają być chrupkie.
Pomidora,
ogórka,
cebulę kroimy w plasterki.Sos: Pikle i peperoni siekamy. Dodajemy do nich
czosnek ,
majonez ,
musztardę,
ketchup i sol. Wszystko dokładnie mieszamy i chowamy do lodówki. Gdy
bułki są gotowe,smarujemy dół sosem, kładziemy liść
sałaty,
ser żółty,gorącego kotleta,
pomidora,
ogórka,
cebulę i polewamy sosem tysiąca wysp. Ściskamy bułę i wcinamy :D

Smacznego!!!