Wykonanie
Na wakacjach , czy nawet na krótkim urlopie często zdarza się że nic nam się nie chce ..lenimy się . W ten wspaniały czas leniuszka , dobrym towarzyszem w kuchni jest puszka ..taka z
kukurydzą ,
fasolką lub
tuńczykiem , a najlepiej wszystkie plus słoik
ogórków ze spiżarki .
Liście pietruszki to już pikuś zawsze gdzieś tam sobie rosną , jak nie u nas , to u sąsiada . Taka szybciutka , zastępująca obiadek
sałatka .

Składniki :1 puszka
kukurydzy1 puszka
fasolki czerwonej1 puszka
tuńczyka w sosie własnym4
jajka ugotowane na twardo4
ogórki konserwowe1 pęczek
natki pietruszki1 szklanka
makaronu drobniutkie muszelki lub inny maluszek1 łyżka
majonezu – taka z czubem1 łyżka
ketchupu pikantnego – płaska1 ząbek
czosnkusól ,
chilli lub
pieprz do smaku

Makaron gotujemy wg.przepisu na opakowaniu , odcedzamy i studzimy .
Fasolkę ,
kukurydzę odlewamy z zalewy , na sitku i przepłukujemy pod bieżącą
wodą , następnie pozostawiamy na godzinkę żeby porządnie odciekły .
Ogórka,
jajka i
natkę pietruszki siekamy drobniutko .
Tuńczyka również odcedzamy z zalewy , rozkruszamy i wkładamy do miski , gdzie dosypujemy pozostałe składniki (
fasolę,
kukurydzę,
ogórka,
pietruszkę , ugotowany
makaron ) . Dokładamy
majonez ,
ketchup , wyciśnięty praską
czosnek ,
sól i
chilli w lubianej ilości . Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinkę . Po wyjęciu z lodówki warto zamieszać ponownie i można serwować . Polecam 😉