ßßß Cookit - przepis na Pasta jajeczna z tuńczykiem

Pasta jajeczna z tuńczykiem

nazwa

Wykonanie

Od jakiegoś czasu staram się częściej wprowadzać ryby do mojego jadłospisu (raz w tygodniu to za mało). Tuńczyk (podobnie jak i inne ryby) jest cennym źródłem białka, witamin (m.in. A. B12, D), fluoru, fosforu, selenu i NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawarte w tej rybie kwasy tłuszczowe Omega-3 wpływają korzystnie na obniżenie cholesterolu i tym samym chronią przed miażdżycą.
Warto wprowadzić ryby do swojego codziennego menu.
Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
3 jajka ugotowane na twardo
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka majonezu
2 ogórki konserwowe
posiekana natka pietruszki (świeża lub suszona)
pieprz
W razie potrzeby można zrobić mniej pasty - wtedy użyć połowy składników.
Przygotowanie:
Ugotować na twardo 3 jajka (podczas gotowania dodać sól, aby później było łatwiej zdjąć skorupkę).
Otworzyć puszkę z tuńczykiem. Zawartość puszki po trochu przekładać do sitka i odsączać z sosu (najlepiej sos z tuńczyka wyciskać łyżeczką i od czasu do czasu przemieszać).
Ogórki pokroić na plasterki, a następnie w paseczki i drobną kosteczkę.
Czosnek umyć, obrać i zgnieść płaską stroną noża.
Ugotowane jajka, odsączonego tuńczyka i czosnek przełożyć do miski. Dodać majonez, pieprz i natkę pietruszki, a następnie zmiksować wszystko blenderem lub w malakserze aż do uzyskania jednolitej masy.
Na koniec dodać pokrojone ogórki i dokładnie wymieszać.
Przechowywać w lodówce :)
Taka pasta ma kremową konsystencję i łatwo się rozprowadza na pieczywie. T o idealny dodatek na śniadanie czy na kolację :)
Smacznego!
Źródło:http://smakinatalerzu.blogspot.com/2013/02/pasta-jajeczna-z-tunczykiem.html