Wykonanie
Od jakiegoś czasu staram się częściej wprowadzać
ryby do mojego jadłospisu (raz w tygodniu to za mało).
Tuńczyk (podobnie jak i inne
ryby) jest cennym źródłem
białka, witamin (m.in. A. B12, D),
fluoru, fosforu, selenu i NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawarte w tej rybie kwasy tłuszczowe Omega-3 wpływają korzystnie na obniżenie cholesterolu i tym samym chronią przed miażdżycą.

Warto wprowadzić
ryby do swojego codziennego menu.Składniki:1 puszka
tuńczyka w sosie własnym3
jajka ugotowane na twardo1-2 ząbki
czosnku1 łyżka
majonezu2
ogórki konserwoweposiekana
natka pietruszki (świeża lub suszona)
pieprzW razie potrzeby można zrobić mniej pasty - wtedy użyć połowy składników.Przygotowanie:Ugotować na twardo 3
jajka (podczas gotowania dodać
sól, aby później było łatwiej zdjąć skorupkę).Otworzyć puszkę z
tuńczykiem. Zawartość puszki po trochu przekładać do sitka i odsączać z sosu (najlepiej sos z
tuńczyka wyciskać łyżeczką i od czasu do czasu przemieszać).
Ogórki pokroić na plasterki, a następnie w paseczki i drobną kosteczkę.
Czosnek umyć, obrać i zgnieść płaską stroną noża.Ugotowane
jajka, odsączonego
tuńczyka i
czosnek przełożyć do miski. Dodać
majonez,
pieprz i
natkę pietruszki, a następnie zmiksować wszystko blenderem lub w malakserze aż do uzyskania jednolitej masy.Na koniec dodać pokrojone
ogórki i dokładnie wymieszać.Przechowywać w lodówce :)Taka pasta ma kremową konsystencję i łatwo się rozprowadza na
pieczywie. T o idealny dodatek na śniadanie czy na kolację :)




Smacznego!