Wykonanie
Witajcie dziś są andrzejki i z tej okazji chciałabym Wam zaproponować
sałatkę mojego własnego pomysłu. Jest to
sałatka z zupek chińskich, podana na ostro w stylu meksykańskim.
Składniki:- 3 zupki chińskie Vifon, 2 pikantne i 1 łagodna- 1 puszka
czerwonej fasoli- 1 puszka
fasoli białej- 1 puszka
kukurydzy-
papryka czerwona, żółta, zielona (ja nie miałam zielonej, użyłam fioletowej)- opcjonalnie
papryczka chili-
sól-
majonez (ja używam kieleckiego)-
pieprz cayenne.
Do większej miski wrzucamy połamane zupki i ich
przyprawy. Zalewamy gorącą
wodą na ok centymetr powyżej poziomu
makaronu i przykrywamy na około 3 minuty. Po tym czasie odkrywamy, mieszamy i czekamy aż wystygnie.W międzyczasie kroimy
paprykę w kostkę. Do wystudzonych zupek wsypujemy odsączoną
fasolę czerwoną i białą oraz
kukurydzę.
Następnie dodajemy pokrojone
papryki. Przyprawiamy
solą i
pieprzem cayenne i sprawdzamy czy nasza
sałatka ma już pikantny smak, jeżeli nie dodajemy jeszcze trochę
pieprzu. Na sam koniec dodajemy
majonez i mieszamy. Jeżeli nadal smak nam nie pasuje możemy jeszcze dodać
pieprzu, ale pamiętajcie, że po jakimś czasie
sałatka zrobi się jeszcze pikantniejsza. Jak już nałożymy
sałatkę do półmiska możemy ją udekorować
papryczką chili.
Polecam serdecznie. W mojej rodzinie smakuje niesamowicie.