Smaczna, zdrowa, sycąca i szybka w wykonaniu sałatka. Może być podana jako przekąska lub jako drugie danie obiadowe. Przepis pochodzi z miesięcznika "Dania za grosik" nr 08/2012.Składniki :500 g malutkich ziemniaków ugotowanych w mundurkach1 pęczek rzodkiewek3 - 4 ogórki małosolne ( 250 - 300 g)4 ząbki kiszonego czosnku ( z zalewy ogórków małosolnych)1 nieduża cebula czerwona ( ok. 50 g)½ pęczka koperku½ pęczka szczypiorku2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany2 łyżki majonezusól, pieprz czarny mielony do smakuWykonanie :Ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Rzodkiewki i ogórki kroimy w półplasterki, cebulę w piórka, czosnek w cieniutkie plasterki. Koperek i szczypiorek płuczemy, osuszamy i siekamy. Tak przygotowane składniki mieszamy w salaterce, delikatnie solimy i polewamy śmietaną wymieszaną z majonezem. Dodajemy pieprz i ewentualnie sól do smaku. Schładzamy w lodówce. W wersji na ostro można dodać troszeczkę drobno pokrojonej papryczki chili.Polecam również :