Wykonanie
Ziemniaczana jestem bardzo. Chłopaki wolą kluski a ja pyrki, grule,
kartofle czy jak tam je zwiecie. Lubię gotowane, odsmażane, pieczone - chyba każde danie z nimi, także sałatki ziemniaczane.
składniki:1/2 kg małych ziemniaczków1 pęczek
rzodkiewek1
cebula cukrowa3 - 4
ogórki małosolne albo kiszone4 ząbki kiszonego
czosnkupo 1/2 pęczka
koperku i cienkiego
szczypiorku2 łyżki
śmietany2 łyżki
majonezu3 - 4 łyżki zalewy z
ogórków kiszonychdo smaku:
sól,
pieprz mielonysposób przygotowania: Wszystkie warzywa umyłam, oczyściłam. Ziemniaczki ugotowałam w całości.
Rzodkiewki czosnek i
ogórki pokroiłam w półplasterki,
cebulę w cienkie ćwierć plasterki.
Zieleninę posiekałam. Przestudzone
ziemniaki poprzekrawałam na połówki albo ćwiartki -
młodych nie trzeba obierać, ale ze starszych lepiej skórkę zdjąć. Dodałam
zieleninę i warzywa. Całość oprószyłam
solą,
pieprzem i polałam
majonezem wymieszanym ze
śmietaną i 3 - 4 łyżkami zalewy z
ogórków. Schłodziłam przez kilka godzin w lodówce.Taka
sałatka świetnie pasuje do
mięsa z grilla albo takiego po prostu pieczonego w piekarniku.