ßßß Cookit - przepis na CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ DAKTYLOWO MIGDAŁOWĄ

CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ DAKTYLOWO MIGDAŁOWĄ

nazwa

Wykonanie

Ach ta czekolada!
Podobne ciasto czekoladowo-czekoladowe niedawno miałam przyjemność
zaprezentować już na moim blogu (przepis TU)
Dziś postanowiłam upiec trochę inne, acz równie pyszne
ciasto czekoladowe z masą daktylowo-migdałową.
Składniki:
CIASTO
150 g gorzkiej czekolady
1 łyżka płynnego miodu
115 g masła
55 g cukru
2 jaja
85 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
parę kropli aromatu migdałowego
cukier puder do posypania
MASA
150g suszonych daktyli
około 25g migdałów
2 łyżki dżemu morelowego
1 łyżka soku z cytryny
sok z połowy pomarańczy
1 łyżka brązowego cukru
Rozpuściłam czekoladę z miodem.
Trzymałam na małym ogniu i mieszałam,aż czekolada się rozpuściła.
Odstawiłam do ostygnięcia.
Utarłam cukier z masłem na puszystą masę.
Dodawałam po jednym jajku i dalej ubijałam.
Następnie wlałam masę czekoladową.
Dosypałam mąkę i proszek do pieczenia.
Wkropiłam aromat migdałowy.
Wymieszałam.
Przełożyłam masę do formy posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.
Piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni
przez około 20-25 minut.
W czasie gdy ciasto się piekło przygotowałam masę daktylową.
Posiekałam migdały i pokroiłam daktyle.
Możecie zamiast/oprócz ich użyć innych
np.fig,moreli lub innych suszonych owoców bądź orzechów.
Wsypałam je do małego rondelka, dodając brązowy cukier,
dżem i sok z owoców.
Mieszałam i gotowałam przez około 5 minut
aż powstała jednolita masa.
Upieczone ciasto przekroiłam na pół
Posmarowałam je masą daktylową.
Przykryłam drugim plackiem i posypałam cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2012/01/ciasto-czekoladowe-z-masa-daktylowo.html