ßßß
Składniki:
Ciasto:pół szklanki cukru pudru *225 g miękkiego masła2 szklanki mąkiNadzienie:4 jajka2 szklanki cukrupół szklanki mąkipół łyżeczki proszku do pieczenia40 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny40 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy1 czubata łyżka skórki otartej z (wcześniej sparzonej) cytryny i pomarańczy* składniki odmierzamy szklanką o poj. 250 mlDo dekoracji:3 łyżki cukru pudruPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 ° C. Przygotować blachę do pieczenia o wymiarach 23x39 cm, nasmarować ją tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.2. Ciasto: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie (dalej ucierając) stopniowo dodawać mąkę. Gdy ciasto będzie jednolite, wylepić nim spód blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 15-20 min. na złoty kolor.3. Nadzienie: W misce ubić jajka, z cukrem, sokiem i skórką z cytrusów. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.4. Przygotowane nadzienie wylać na gorące ciasto, wstawić blachę z powrotem do piekarnika na ok. 20-25 min.5. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przed krojeniem posypać cukrem pudrem.Warto przed podaniem schłodzić ciasto w lodówce .Źródło/ Inspiracja: foodiecrush.com