Wykonanie

Bardzo lubię ciasta wilgotne i ten piernik właśnie taki jest . Poza tym jest bardzo szybki w przygotowywaniu i zawsze wychodzi . Polecam go na chłodne wieczory z
kubkiem gorącej dobrej
herbat y.Składniki:tabliczka (100g) twardej,
gorzkiej czekoladyszklanka płynnego
miodu2 duże (lub 3 małe)
jajkapół szklanki
cukru2 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia2 czubate szklanki
mąki pszennej100g
migdałów (sparzonych, obranych z łupinek i posiekanych)kopiasta łyżeczka utłuczonych korzeni (
goździki,
cynamon,
kardamon)tłuszcz do wysmarowania formyduża filiżanka
dżemu morelowegocukier puder po posypaniaWykonanie:
Miód,
jajka,
cukier i korzenie miksujemy. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy, sypiąc przez sito,
mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz utartą na tarce
czekoladę. Ciasto wyrabiamy robotem. Gdy stanie się gładkie i lśniące, dodajemy
migdały,przekładamy na obficie wysmarowaną tłuszczem dużą blaszkę, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez godzinę lub nieco dłużej w temperaturze 160 stopni. Pozostawiamy w formie do wychłodzenia. Wyjęte na deskę ciasto smarujemy rozgrzanym
morelowym dżemem, a gdy lekko zaschnie. posypujemy obficie
cukrem pudrem.Uwagi:Do ciasta nie dodajemy
masła ani
margaryny.