ßßß Cookit - przepis na Piernik czekoladowy

Piernik czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię ciasta wilgotne i ten piernik właśnie taki jest . Poza tym jest bardzo szybki w przygotowywaniu i zawsze wychodzi . Polecam go na chłodne wieczory z kubkiem gorącej dobrej herbat y.
Składniki:
tabliczka (100g) twardej, gorzkiej czekolady
szklanka płynnego miodu
2 duże (lub 3 małe) jajka
pół szklanki cukru
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate szklanki mąki pszennej
100g migdałów (sparzonych, obranych z łupinek i posiekanych)
kopiasta łyżeczka utłuczonych korzeni (goździki, cynamon, kardamon)
tłuszcz do wysmarowania formy
duża filiżanka dżemu morelowego
cukier puder po posypania
Wykonanie:
Miód, jajka, cukier i korzenie miksujemy. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy, sypiąc przez sito, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz utartą na tarce czekoladę. Ciasto wyrabiamy robotem. Gdy stanie się gładkie i lśniące, dodajemy migdały,przekładamy na obficie wysmarowaną tłuszczem dużą blaszkę, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez godzinę lub nieco dłużej w temperaturze 160 stopni. Pozostawiamy w formie do wychłodzenia. Wyjęte na deskę ciasto smarujemy rozgrzanym morelowym dżemem, a gdy lekko zaschnie. posypujemy obficie cukrem pudrem.
Uwagi:
Do ciasta nie dodajemy masła ani margaryny.
Źródło:http://goracykasek.blogspot.com/2014/10/piernik-czekoladowy.html