Wykonanie
Pierwszy raz robiłam piernik. Przepis zaczerpnęłam z książki kucharskiej " Kuchnia Polska, 1001 przepisów ". Nie spodziewałam się że tak szybko się go robi. Po upieczeniu leżał dwa dni na desce aż zrobił się miękki. Smakował wyśmienicie, według degustatorów po prostu "mmmm"..Piernik z tego przepisu na stałe zagości u mnie na świątecznym
stole.

Składniki2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru1 szklanka płynnego
miodu2
jaja1 tabliczka
gorzkiej czekolady10 dag
migdałów bez skórki1 łyżeczka
przyprawy korzennej(zmielony:
kardamon,
cynamon,
goździki)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
konfitury morelowejcukier puderWykonanie
Miód,
cukier i
jaja wymieszałam razem mikserem. Następnie dodałam
mąkę,
proszek do pieczenia i
przyprawę.
Migdały sparzone obrałam ze skóry, posiekałam i dodałam do ciasta.
Czekoladę starłam na tarce małych oczkach i wsypałam do reszty składników. wszystko razem wymieszałam. Ciasto wyszło bardzo gęste. Piernik piekłam 50 minut, do suchego patyczka, w temp. 170 st. Po wystygnięciu na ciasto wyłożyłam
konfiturę morelową, następnego dnia
konfiturę posypałam
cukrem pudrem.




Opracowała Edyta
