ßßß
Składniki2 szklanki mąki1 szklanka cukru1 szklanka płynnego miodu2 jaja1 tabliczka gorzkiej czekolady10 dag migdałów bez skórki1 łyżeczka przyprawy korzennej(zmielony: kardamon, cynamon, goździki)2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka konfitury morelowejcukier puderWykonanieMiód, cukier i jaja wymieszałam razem mikserem. Następnie dodałam mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę. Migdały sparzone obrałam ze skóry, posiekałam i dodałam do ciasta. Czekoladę starłam na tarce małych oczkach i wsypałam do reszty składników. wszystko razem wymieszałam. Ciasto wyszło bardzo gęste. Piernik piekłam 50 minut, do suchego patyczka, w temp. 170 st. Po wystygnięciu na ciasto wyłożyłam konfiturę morelową, następnego dnia konfiturę posypałam cukrem pudrem.