Wykonanie

Coś do
kawy hmmm... w szafce pusto,szarlotka zjedzona (przepis na nią TU)Czas więc coś upiec ;-)15 minut pracy, drugie 15 pieczenia i już mam przed sobąpyszne, chrupiące i zdrowe
ciasteczka.Więcej czasu zajmie Wam zapewne
droga do sklepu, po
ciastka w którychna pewno nie znajdziecie taki pyszny skład...Proponuję również
ciasteczka owsiano -
czekoladowe (przepis TU)Zapraszam do pieczenia;-)Składniki:

100 g
margaryny1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanka
brązowego cukru1/2 szklanka pestek
słonecznika1 szklanka
płatków orkiszowych/płatków owsianych1
jajko1
cukier waniliowy1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
solipół łyżeczki ekstraktu z wanilii/migdałowego3 łyżeczki gorzkiego
kakaogarść
migdałówgarść
orzechów laskowychgarść
rodzynek4-6 szt.suszonych
śliwek
Rozdrobniłam
migdały i
orzechy.Na małej patelni uprażyłam je wraz z
ziarnami słonecznika.

Odstawiłam je aby przestygły.Do miski wsypałam
cukier waniliowy,
brązowy cukier i ucierałam z
miękką margaryną.

Dodałam
jajko,aromat i miksowałam na gładką masę.

Kolej na
mąkę,
proszek do pieczenia i szczyptę
soli.

Mieszałam aż składniki się połączyły.Wsypywałam kolejno:
płatki orkiszowe

namoczone wcześniej
rodzynki i pokrojone
suszone śliwki
uprażone
orzechy,
migdały i
pestki słonecznika
Wszystko dokładnie wymieszałam.Ciasto podzieliłam na dwie części.Do jednej części dodałam
kakao.


Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.W czasie gdy piekarnik się nagrzewał,formowałam małe kuleczki, lekko je spłaszczając iukładałam na blasze.

Piekłam w temperaturze 180 stopniprzez około 15 minut.


Smacznego!