Wykonanie
Czy jest coś lepszego niż poranna
kawa z domowym ciasteczkiem? Hmm... Jest! Robienie tych
ciasteczek w towarzystwie swojej ukochanej pociechy. A moja wprost uwielbia pomagać w domowych wypiekach.
Potem tylko nie może się doczekać (przebierając swoimi małymi nóżkami) kiedy będzie można już zjeść "mniam mniam".
Delikatne, puszyste, a co najważniejsze smaczne i szybkie w wykonaniu
ciasteczka marmurkowe.Składniki:1 1/2 szklanki
mąki pszennej + około 2 łyżek do podsypania w trakcie wyrabiania1 łyżeczka
proszku do pieczenia7 płaskich łyżek
masła1/2 szklanki
brązowego cukru (można zastąpić zwykłym)1
jajko1 opakowanie
cukru waniliowegoszczypta
soli3 łyżki
kakaoPrzygotowanie:Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy,
jajko,
sól. Mieszamy chwilę. Następnie dodajemy
masło. Zagniatamy ręcznie ciasto, w razie potrzeby podsypując jeszcze
mąką. Gdy ciasto będzie miało zwartą (nie klejącą się do rąk) konsystencję, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1/2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto dodajemy
kakao i jeszcze chwilę zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wykrawamy wybrany kształt (u mnie owalne).
Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy, studzimy.Smacznego