ßßß
Delikatne, puszyste, a co najważniejsze smaczne i szybkie w wykonaniu ciasteczka marmurkowe.Składniki:1 1/2 szklanki mąki pszennej + około 2 łyżek do podsypania w trakcie wyrabiania1 łyżeczka proszku do pieczenia7 płaskich łyżek masła1/2 szklanki brązowego cukru (można zastąpić zwykłym)1 jajko1 opakowanie cukru waniliowegoszczypta soli3 łyżki kakaoPrzygotowanie:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy, jajko, sól. Mieszamy chwilę. Następnie dodajemy masło. Zagniatamy ręcznie ciasto, w razie potrzeby podsypując jeszcze mąką. Gdy ciasto będzie miało zwartą (nie klejącą się do rąk) konsystencję, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1/2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto dodajemy kakao i jeszcze chwilę zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wykrawamy wybrany kształt (u mnie owalne). Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy, studzimy.Smacznego