ßßß Cookit - przepis na keks mocno bakaliowy

keks mocno bakaliowy

nazwa

Wykonanie

Wyjątkowe ciasto :), zdrowe jak żadne inne, naturalnie kolorowe i super szybkie do zrobienia :)
Podobno można przechowywać go w lodówce do 3 miesięcy, choć wątpię, by komuś "przetrwał" tak długo :)
przepis z tej strony
250 gramów mieszanki orzechów (dałam włoskie, laskowe, migdały i nerkowce)
320 gramów suszonych owoców (dałam morele, śliwki, rodzynki, żurawinę)
0,5 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki brązowego cukru (może tez być biały)
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
1/4 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, wsypać do niej suszone owoce, orzechy i wszystko razem wymieszać.
Jaja krótko zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym (opcjonalnie), przyprawą do piernika lub cynamonem, przelać do miski z bakaliami i wymieszać wszystko dokładnie łyżką (bakalie mają być równomiernie oblepione masą).
Formę keksową o wymiarach 25x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wierzch wyrównać i lekko ugnieść.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 50 minut na złoto.
Jeśli zauważymy, że wierzch zaczyna nam się za szybko rumienić przykryjmy go folią aluminiową.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/12/keks-mocno-bakaliowy.html