ßßß
przepis z tej strony250 gramów mieszanki orzechów (dałam włoskie, laskowe, migdały i nerkowce)320 gramów suszonych owoców (dałam morele, śliwki, rodzynki, żurawinę)0,5 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki brązowego cukru (może tez być biały)1/4 łyżeczki sody1/4 łyżeczki proszku do pieczenia3 jaja1/4 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernikaszczypta soli1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, wsypać do niej suszone owoce, orzechy i wszystko razem wymieszać.
Jaja krótko zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym (opcjonalnie), przyprawą do piernika lub cynamonem, przelać do miski z bakaliami i wymieszać wszystko dokładnie łyżką (bakalie mają być równomiernie oblepione masą).
Formę keksową o wymiarach 25x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wierzch wyrównać i lekko ugnieść.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 50 minut na złoto.Jeśli zauważymy, że wierzch zaczyna nam się za szybko rumienić przykryjmy go folią aluminiową.