Wykonanie
Wyjątkowe ciasto :), zdrowe jak żadne inne, naturalnie kolorowe i super szybkie do zrobienia :)Podobno można przechowywać go w lodówce do 3 miesięcy, choć wątpię, by komuś "przetrwał" tak długo :)

przepis z tej strony250 gramów mieszanki
orzechów (dałam włoskie, laskowe,
migdały i
nerkowce)320 gramów
suszonych owoców (dałam
morele,
śliwki,
rodzynki,
żurawinę)0,5 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki
brązowego cukru (może tez być biały)1/4 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia3
jaja1/4 łyżeczki
cynamonu lub
przyprawy do piernikaszczypta
soli1 łyżeczka
cukru waniliowego (opcjonalnie)
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
solą, wsypać do niej
suszone owoce,
orzechy i wszystko razem wymieszać.
Jaja krótko zmiksować z
cukrem,
cukrem waniliowym (opcjonalnie),
przyprawą do piernika lub
cynamonem, przelać do miski z
bakaliami i wymieszać wszystko dokładnie łyżką (
bakalie mają być równomiernie oblepione masą).

Formę keksową o wymiarach 25x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wierzch wyrównać i lekko ugnieść.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 50 minut na złoto.Jeśli zauważymy, że wierzch zaczyna nam się za szybko rumienić przykryjmy go folią aluminiową.
