Wykonanie
Ponieważ bardzo lubimy ciasta typu murzynki i pierniki, postanowiłam zrobić murzynka w nowej odsłonie. Dodałam do niego
suszone śliwki i
rodzynki ze sklepu internetowego skworcu.com.pl . Był to strzał w dziesiątkę, ciasto było wilgotne i puszyste, a
owoce zupełnie zmieniły smak tradycyjnego murzynka.
SKŁADNIKI25 dag.
margaryny;1,5 szkl.
mąki pszennej;1 szkl.
cukru;2 łyżki
kakao;4 łyżki
mleka;1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia;4
jajka;garść
śliwek suszonych Skworcu;garść
rodzynek Jumbo Skworcu;WYKONANIE
Margarynę z
mlekiem i
cukrem rozpuszczamy na ogniu. Dodajemy
kakao i wszystko dokładnie łączymy. Zostawiamy, aby przestygło.
Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Ubijamy
białka z
solą na sztywną pianę, dodajemy
żółtka. Do masy dosypujemy przesianą
mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy. Następnie dolewamy 4/5 masy
kakaowej, całość miksujemy(1/5 zostawiamy na polewę). Wsypujemy
śliwki i
rodzynki, które różnią się od tych marketowych. Są jasne i wręcz olbrzymie. Wszystko przelewamy do keksówki silikonowej, pieczemy w 160 stopniach ok. 50 min.