ßßß Cookit - przepis na PIEROGI Z MIĘSEM KAPUSTĄ I GRZYBAMI

PIEROGI Z MIĘSEM KAPUSTĄ I GRZYBAMI

nazwa

Wykonanie

Nadzienia do pierogów są przeróżne.
I bez względu na ich zawartość,
nie ma chyba osoby która by ich nie lubiła.
Faszerowałam je już :
jagodmi
serem i ziemniakami
szpinkiem i serem pleśniowym
Dziś ponownie zagościły na moim stole ( i ... w zamrażalce;-))
Proponuję dziś chyba najbardziej popularne pierogi!
Składniki:
ugotowane mięso
kapusta kiszona
grzyby suszone / ewentualnie pieczarki
cebula
szklanka rosołu
gotowana marchewka
sól,pieprz
Ciasto:
500 g mąki
łyżka miękkiego masła
gorąca woda
szczypta soli
Ilość składników zależy od tego ile chcemy zrobić pierogów.
Ja zużyłam mięso z gotowanego wcześniej rosołu.
Obrałam ugotowany kawałek pręgi,skrzydło z indyka
i mięso wołowe na rosół.
Wykorzystałam również parę ugotowanych marchewek.
Zmieliłam je
Podsmażyłam pokrojoną cebulę
Kiszoną kapustę drobno poszatkowałam,podlałam wodą i
dusiłam razem z suszonymi grzybami około 40 minut.
Po ugotowaniu dodałam kapustę do mięsa.
Jak również pokrojone drobno grzyby
i podsmażoną cebulę.
Farsz przyprawiłam,dolałam szklankę ugotowanego wcześniej rosołu i dokładnie wymieszałam.
Teraz ciasto na pierogi.
Do mąki dodałam miękkie masło,szczyptę soli i ugniatałam dolewając gorącej wody.
Rozwałkowałam ciasto,wykraiwałam szklanką koła i
nadziewałam farszem.
Gotowałam w osolonym wrzątku z dodatkiem kropli oliwy,
aż pierogi wypłynęły na powierzchnię wody.
Można je jeść od razu po ugotowaniu,ale równie pysznie smakują
podsmażone na patelni na smalcu ze skwarkami i cebulką.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/10/pierogi-z-miesem-kapusta-i-grzybami.html