Wykonanie

Nadzienia do pierogów są przeróżne.I bez względu na ich zawartość,nie ma chyba osoby która by ich nie lubiła.Faszerowałam je już :
jagodmi
serem i
ziemniakami
szpinkiem i
serem pleśniowym
Dziś ponownie zagościły na moim
stole ( i ... w zamrażalce;-))Proponuję dziś chyba najbardziej popularne pierogi!Składniki:ugotowane
mięsokapusta kiszonagrzyby suszone / ewentualnie
pieczarkicebulaszklanka rosoługotowana
marchewkasól,
pieprzCiasto:500 g
mąkiłyżka miękkiego
masłagorąca
wodaszczypta
soliIlość składników zależy od tego ile chcemy zrobić pierogów.Ja zużyłam
mięso z gotowanego wcześniej rosołu.Obrałam ugotowany kawałek pręgi,skrzydło z
indykai
mięso wołowe na rosół.Wykorzystałam również parę ugotowanych
marchewek.

Zmieliłam je

Podsmażyłam pokrojoną
cebulę
Kiszoną kapustę drobno poszatkowałam,podlałam
wodą idusiłam razem z
suszonymi grzybami około 40 minut.

Po ugotowaniu dodałam
kapustę do
mięsa.

Jak również pokrojone drobno
grzybyi podsmażoną
cebulę.

Farsz przyprawiłam,dolałam szklankę ugotowanego wcześniej rosołu i dokładnie wymieszałam.

Teraz ciasto na pierogi.Do
mąki dodałam miękkie
masło,szczyptę
soli i ugniatałam dolewając gorącej
wody.

Rozwałkowałam ciasto,wykraiwałam szklanką koła inadziewałam farszem.


Gotowałam w osolonym wrzątku z dodatkiem kropli
oliwy,aż pierogi wypłynęły na powierzchnię
wody.



Można je jeść od razu po ugotowaniu,ale równie pysznie smakująpodsmażone na patelni na
smalcu ze skwarkami i
cebulką.


Smacznego!