Wykonanie
Zazwyczaj robię wersję tego dania częściowo z
pieczarkami, a częściowo z
grzybami leśnymi (zawsze cierpię na niedobór
grzybów suszonych), jednak dzisiaj chcę Wam pokazać opcję "na bogato", czyli same
grzyby leśne ;) Osobiście uważam, że w takim wydaniu są najlepsze. Ja nie potrafię im się oprzeć!

Potrzebujemy:
grzyby suszone (u mnie ilość mieszcząca się w słoiku litrowym)1 małą
cebulękapustę kiszoną - około 100 gtłuszcz do podsmażenia2 łyżki
mąkisól i
pieprz do smakuoraz naleśniki, przepis znajdziecie TUTAJ
Grzyby zalewamy dwiema szklankami
wody i gotujemy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
Cebulę drobno siekamy i przysmażamy na patelni tak, żeby się lekko zarumieniła. Dodajemy
kapustę kiszoną, przysmażamy, gdy zaczyna się robić zbyt sucha zalewamy niewielką ilością
wody (około 1/2 szklanki) i dusimy przez 7 minut.Zaglądamy do
grzybów, powinny się gotować kilka minut żeby zrobiły się miękkie i puściły smak do
wody. Całość solimy i
pieprzymy, a gdy
grzyby się miękkie, odcedzamy je i dokładamy na patelnię do
kapusty, smażymy (już nie dusimy) do odparowania całej
wody.Nie wylewamy
wody z
grzybów! Będzie to nasz sos:) 2-3
grzybki suszone kroimy w małą kostkę (ja robię to nożyczkami) i dodajemy do sosu. Gotujemy około 10 minut, doprawiamy do smaku.
Grzyby z
kapustą siekamy za pomocą przystawki siekającej do robota kuchennego, lub mielimy w maszynce do
mielenia mięsa. Ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku
solą lub
pieprzem.Sos zagęszczamy 1-2 łyżkami
mąki rozpuszczonymi w 1/2 szklanki
wody, gotujemy jeszcze 3 minuty cały czas mieszając i zdejmujemy z ognia.Smażymy naleśniki, do środka nakładamy farsz, zwijamy i polewamy
sosem grzybowym:)Smacznego!