Wykonanie
Na
stole wigilijnym wśród dwunastu dań nie może zabraknąć uszek. Wykonanie ich to nic trudnego, a na pewno będą lepsze niż te kupne i jaka satysfakcja z ich własnoręcznego wykonania.Składniki na ciasto:
mąkabardzo ciepła
wodaodrobina
soliSposób przyrządzenia:Na stolnicę wykładamy
mąkę,
sól oraz
wodę. Może być wręcz wrzatek, tylko trzeba uważać żeby nie oparzyć rąk ;) nie piszę ile
mąki, bo to zależy ile uszek chcecie otrzymać, a co do
wody, to też będzie wiadomo, chodzi o to, by ciasto było bardzo elastyczne i dobrze się rozwałkowało na cieniutki placek.Składniki na farsz:
kapusta kiszona (może być z
marchewką)
suszone grzybycebulaSposób przyrządzenia:W garnku gotujemy
kapustę do miękkości, którą wcześniej bardzo drobno pokroiłam. W osobnym garnku gotujemy, także do miękkości, namoczone dzień wcześniej
suszone grzyby (gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły).
Wywar z ugotowanych
grzybów możemy wykorzystać do zupy grzybowej. Na patelni smażymy
cebulę pokrojoną w drobną kostkę.Łączymy
kapustę z
cebulą oraz zblendowanymi
grzybami (lub bardzo drobno pokrojonymi). Sprawdzamy czy farsz jest dobrze doprawiony i możemy zacząć lepić uszka.Zasada lepienia uszek jest bardzo prosta. Jeśli nie mamy odpowiedniego sprzętu do zlepienia uszek, to po prostu wycinamy z małej literatki (szklaneczki) kółko, nakładamy farsz, zlepiamy ciasto i dwa "rogi" wyciagamy trochę palcami i ściskamy. Uszka to po prostu takie małe pierogi ;) Najlepiej żeby ciasto było bardzo cieniutkie.Wskazówki:Zarówno uszka jak i pierogi można zrobić w dniu wigilii żeby były świeże, ale jeśli ktoś nie ma tyle czasu w natłoku obowiazków, można świeżo zrobione poukładać w zamrażarce pojedynczo, żeby się nie stykały. Kiedy się zamrożą pochować do torebek foliowych i
potem przed kolacją wigilijną wrzucać na wrzątek.