ßßß Cookit - przepis na CIASTO MEKSYKAŃSKIE

CIASTO MEKSYKAŃSKIE

nazwa

Wykonanie

Ciasto meksykańskie jest podobne do murzynka (przepis TU), z tym,że dodajemy więcej składników.
I to właśnie one powodują ,że jedząc je... jemy zupełnie inne ciasto.
Dodam,że jest wilgotne, pełne owoców i pyszne!
Składniki:
kostka margaryny
2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
4-5 łyżek gorzkiego kakao
4 jajka
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag rodzynek
10 dag orzechów włoskich
5-7 sztuk. śliwek suszonych
2 jabłka
2 gruszki
Na wolnym ogniu w garnuszku rozpuściłam kostkę margaryny
z dwiema szklankami cukru,
połową szklanki wody i 4-5 łyżkami kakao.
Wszystko dokładnie wymieszałam a po zagotowaniu odlałam
około pół szklanki,która będzie potrzebna na polewę.
Całość ostudziłam, a w międzyczasie oddzieliłam białka z czterech jajek
i zmiksowałam je na sztywną pianę.
Pozostałe cztery żółtka wymieszałam z wystudzoną masą kakaową.
dodałam dwie szklanki mąki
i trzy łyżeczki proszku do pieczenia.
Masę dokładnie wymieszałam.
Orzechy i śliwki pokroiłam na części.
Rodzynki zalałam na chwilę gorącą wodą i
odsączyłam je z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.
Następnie dodałam bakalie do masy.
Jabłka i gruszki pokroiłam na kawałki i dołożyłam do bakalii.
Na koniec włożyłam ubitą pianę z białek
i delikatnie wszystko wymieszałam.
Brytfankę wysmarowałam masłem, posypałam bułką tartą
i wlałam do niej bakaliowo-kakaową masę.
Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut
i piekłam w temp.180 stopni.
Po upieczeniu odstawiłam do ostygnięcia.
Pozostało już tylko polać je polewą (odlane wcześniej pół szklanki).
Możecie też posypać je wiórkami kokosowymi lub migdałami.
... zaparzyć aromatyczną kawę
i delektować się tym pulchnym,cudownie pachnącym i wilgotnym ciastem ;)
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/10/ciasto-meksykanskie.html