ßßß
Składniki:kostka margaryny2 szklanki cukru1/2 szklanki wody4-5 łyżek gorzkiego kakao4 jajka2 szklanki mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia5 dag rodzynek10 dag orzechów włoskich5-7 sztuk. śliwek suszonych2 jabłka2 gruszkiNa wolnym ogniu w garnuszku rozpuściłam kostkę margarynyz dwiema szklankami cukru,połową szklanki wody i 4-5 łyżkami kakao.
dodałam dwie szklanki mąkii trzy łyżeczki proszku do pieczenia.
Masę dokładnie wymieszałam.
Orzechy i śliwki pokroiłam na części.Rodzynki zalałam na chwilę gorącą wodą iodsączyłam je z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.
Następnie dodałam bakalie do masy.
Jabłka i gruszki pokroiłam na kawałki i dołożyłam do bakalii.
Na koniec włożyłam ubitą pianę z białek
i delikatnie wszystko wymieszałam.
Brytfankę wysmarowałam masłem, posypałam bułką tartąi wlałam do niej bakaliowo-kakaową masę.
Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minuti piekłam w temp.180 stopni.Po upieczeniu odstawiłam do ostygnięcia.
Pozostało już tylko polać je polewą (odlane wcześniej pół szklanki).Możecie też posypać je wiórkami kokosowymi lub migdałami.
... zaparzyć aromatyczną kawęi delektować się tym pulchnym,cudownie pachnącym i wilgotnym ciastem ;)Smacznego!