Czas na przetwory!Ogórki pięknie rosły na krzaczkach...ale do czasu jak zostały własnoręcznieprzeze mnie zerwane w towarzystwie słodko kąsających komarów.Ale cóż trzeba było się poświęcić aby później w zimowe wieczorymóc zajadać się pysznymi ogóreczkami.Przepis dostałam od mojej teściowej i został już on wypróbowany przez wielu znajomych jak również i przeze mnie.Zapewniam ,że są pyszne i inne od wielu ogórków które jadłam.Smak jest słodko octowy po prostu rewelacyjny.Zatem zaczynajmy...Składniki:4 kg. ogórków1/2 kg. cebuli2 sztuki czerwonej papryki2 sztuki żółtej papryki1 sztuka seleragorczycakolendraziele angielskieZalewa:3 szklanki 10% octu3 szklanki wody5 szklanek cukruSkładniki do namoczenia ogórków:9 szklanek wody1 szklanka soliOgórki umyłam.Przekroiłam ogórki wzdłuż na pół i ułożyłam je w miskach.Zagotowałam 9 szklanek wody z 1 szklanką soli.Przestudziłam i zalałam nią przekrojone ogórki.Po upływie trzech godzin odlałam sok,który puściły.Wkładałam do słoików ogórki, pokrojoną w paseczki paprykę, cebulę i kawałki selera.Przyprawy czyli gorczycę,kolendrę i ziele angielskiewsypywałam wedle uznania do każdego słoika.Zalewę zagotowałam i zalałam nią ogórki.Na koniec została jeszcze pasteryzacja.Smacznego!A jak lubicie ogórki to polecam pysznąSAŁATKĘ SZWEDZKĄ Z OGÓRKÓW W SŁOIKACHSAŁATKĘ Z OGÓRKÓWMARCHEWKI I CEBULI