Wykonanie
Kolejna propozycja warzywnych sałatek na zimę do słoików- z
ogórków,
papryki,
selera i
cebuli.

Składniki:4 kg
młodych ogórków,½ kg
cebuli,5
czerwonych papryk,1
seler,9 szklanek
wody,1 szklanka
soli,Składniki na zalewę:3 szklanki
wody,3 szklanki
octu,4 szklanki
cukru,1 łyżka
kolendry,1 łyżka
ziela angielskiego,1 łyżka
gorczycy.Wykonanie:
Cebulę i
paprykę pokroić w piórka,
ogórki w cienkie plasterki(kroimy w łupinach), a
seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wlać
wodę do garnka, wsypać
sól, wymieszać i wrzucić warzywa. Pozostawić na dwie godziny po czym odcedzić. Następnie przygotować w garnku zalewę, wrzucić warzywa i gotować przez 10 minut. Gotową
sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić przykrywki i pasteryzować około 20 minut.