ßßß
Składniki:4 kg ogórków ( mogą być gruntowe, mogą być ze szklarniowe)0,5 kg białej cebuli3 czerwone papryki ( może dać np. 1 żółtą a dwie czerwone) na zalewę:9 szklanek wody1 łyżeczka ziela angielskiego2 łyżeczki gorczycy1,5 szklanki octu2 i 3/4 szklanki cukru4 łyżki soliWykonanie:Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Z ogórków odciąć końce, cebulę obrać, z papryk usunąć gniazda nasienne. Ogórki pokroić w grube plastry, podobnie cebulę, natomiast paprykę w paseczki o długości 3- cm. Wszystko włożyć do dużego naczynia.
Przygotować zalewę. Wszystkie składniki na zalewę włożyć do sporego garnka - około 4 litry ( jest tego troszkę). Zagotować. Zalewą zalać warzywa i odstawić na 3 do 4 godzin.
Po tym czasie warzywa przekładać do słoiczków, nie muszą być mocno zbite, bo zostanie sporo zalewy. Mocno zakręcić. Chłodne wstawić do garnka na ściereczkę, zalać wodą o zbliżonej temperaturze do tej w słoikach, doprowadzić do wrzenia i na malej mocy panika pasteryzować 5 minut. Wyjąć, pozostawić do wystygnięcia.Smacznego! :)Pozdrawiam, Kasia.