Wykonanie
GNOCCHI to popularne we Włoszech ziemniaczane kluski z dodatkiem
szpinaku,które można podawać z różnymi sosami np.
pomidorowo-
bazyliowym,
grzybowym,pesto.Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy.Są podobne do
polskich kopytek i doskonałym dodatkiem do obiadu,bądź stanowią samodzielne danie.Składniki:1 kg
ziemniakówpaczka
mrożonego szpinaku(świeży około 400 g)1-2 łyżki
masła lub 2 łyżki
oliwy z oliwek1 roztrzepane
jajkook.200 g
mąkisól,
pieprz2 ząbki
czosnkuZiemniaki ugotowałam w mundurkach w osolonej wodzie.Sugeruję aby zrobić to dzień lub co najmniejparę godzin przed zaczęciem robienia ciasta.Obrałam je ze skórki i przecisnęłam przez praskę.
Szpinak gotowałam około 10 minutaby jak najbardziej się odsączył i nie był wodnisty.Odrobinę go posoliłam, dodałam
pieprz i
czosnek.Ziemniaczane puree wyłożyłam na opruszony
mąką blat.
W środku zrobiłam wgłębienie do którego włożyłam
jajko,
oliwę i
szpinak.Wyrabiałam ciasto dosypując stopniowo
mąkę,aż nabrało elastycznej i miekkiej konsystencji.Następnie formowałam małe kluseczki.Można też zrobić wałeczki i kroić na około 2cm kawałki,robiąc w środku każdego wgłębienie.
Zagotowałam osoloną
wodę w garnku i gotowałamkluski około 2-4 minut aż wypłyną na powierzchnię.Ostrożnie odsączałam i układałam na talerzach.
Ja podałam gnocchi z
sosem pieczarkowym-ale jak
pisałam powyżej, można podawać je z
sosem pomidorowym,
bazyliowym,pesto,
śmietanowym.Można również posypać je
parmezanem bądź podawać z
mięsem....wszystko zależy od Waszej fantazji i smaków;-)Smacznego!