ßßß Cookit - przepis na RYBA FASZEROWANA W GALARECIE

RYBA FASZEROWANA W GALARECIE

nazwa

Wykonanie

Ryba faszerowana raczej rzadko pojawia się na naszych stołach.
Zazwyczaj tylko od święta.
Dziś naszło mnie na tę pyszną, ale niestety trochę pracochłonną rybkę.
Obrałam parę marchewek, pietruszek, selera i pora.
Pokroiłam je na drobne kawałki,żeby oddały smak podczas gotowania.
Wrzuciłam je do większego garnka gdzie dorzuciłam jeszcze cebulkę,ziele angielskie,liście laurowe,pieprz i sól i gotowałam wszystko około godziny.
Po ugotowaniu wyłowiłam wszystko i zabrałam się za rybkę.
Dwa kilo morszczuka (może być dowolny filet wedle smaku)
zmieliłam przez maszynkę.
Dwie cebule pokroiłam,podsmażyłam i również zmieliłam.
Dodałam do ryby dwa całe jajka,sporo zielonej pietruszki,
parę łyżek kaszki mannej i tartej bułki.
Przyprawiłam solą,pieprzem i czosnkiem.
Wszystko dokładnie wymieszałam
i włożyłam do... i tutaj napomknę ,że ile głów tyle pomysłów...
do bawełnianego bandaża.
Tak uformowany rulon włożyłam do uprzednio wcześniej
przygotowanego wywaru i gotowałam około godziny.
Po ugotowaniu i wyjęciu ryby rozpuściłam żelatynę
(w moim przypadku na 2 litry wywaru zużyłam jedno opakowanie).
Masę rybną pokroiłam w plasterki, które nim zalałam.
Możecie udekorować i dodać do galaretki dowolne składniki
np.jajko,groszek w zależności od smaków.
Rybka najlepiej smakuje z chrzanem.
Spróbujcie! Polecam!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/03/ryba-faszerowana-w-galarecie.html