Wykonanie
            Sezon 
cukiniowy w pełni. Jeśli leczo powoli wam się nudzi i szukacie jakiegoś innego prostego zastosowania 
cukinii, to ten placek to coś dla was. Nie wiem kim jest Pyńek, ale dziękuję mu za ten przepis. Po raz pierwszy przepis przuważyłam tutaj .

Składniki:4-5 małych 
cukinii - startych na tarce na grubych oczkach250g pokruszonej na małe kawałki 
fety - jeśli nie macie prawdziwej, to użyjcie 
sera bałkańskiego z L.3 
jajka5 łyżek 
kaszki manny lub 
bułki tartejdużo zielonego - może być gruby pęczek 
pietruszki, 
koperku, 
szczypiorku (mój ulubiony zestaw to 
koperek i 
szczypiorek) - wszystko posiekanewyciśnięty 
czosnek - 1 ząbek
pieprz, 
sólStartą i lekko posoloną 
cukinię przełożyć na sito w celu odciśnięcia 
wody. Od czasu do czasu przemieszać i docisnąć. Będzie to trwało około pół godziny. Następnie wszystkie składniki wymieszać ze sobą i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Placek nie powinien być wyższy niż 3 cm.Piec w 180 °C przez 40 min lub do zrumienienia wierzchu.Placek jest doskonały na ciepło, jak i na zimno, polany 
sosem czosnkowym. Pycha!

