Wykonanie
Sezon
cukiniowy w pełni. Jeśli leczo powoli wam się nudzi i szukacie jakiegoś innego prostego zastosowania
cukinii, to ten placek to coś dla was. Nie wiem kim jest Pyńek, ale dziękuję mu za ten przepis. Po raz pierwszy przepis przuważyłam tutaj .
Składniki:4-5 małych
cukinii - startych na tarce na grubych oczkach250g pokruszonej na małe kawałki
fety - jeśli nie macie prawdziwej, to użyjcie
sera bałkańskiego z L.3
jajka5 łyżek
kaszki manny lub
bułki tartejdużo zielonego - może być gruby pęczek
pietruszki,
koperku,
szczypiorku (mój ulubiony zestaw to
koperek i
szczypiorek) - wszystko posiekanewyciśnięty
czosnek - 1 ząbek
pieprz,
sólStartą i lekko posoloną
cukinię przełożyć na sito w celu odciśnięcia
wody. Od czasu do czasu przemieszać i docisnąć. Będzie to trwało około pół godziny. Następnie wszystkie składniki wymieszać ze sobą i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Placek nie powinien być wyższy niż 3 cm.Piec w 180 °C przez 40 min lub do zrumienienia wierzchu.Placek jest doskonały na ciepło, jak i na zimno, polany
sosem czosnkowym. Pycha!