ßßß Cookit - przepis na Cukiniowy Placek Pyńka

Cukiniowy Placek Pyńka

nazwa

Wykonanie

Sezon cukiniowy w pełni. Jeśli leczo powoli wam się nudzi i szukacie jakiegoś innego prostego zastosowania cukinii, to ten placek to coś dla was. Nie wiem kim jest Pyńek, ale dziękuję mu za ten przepis. Po raz pierwszy przepis przuważyłam tutaj .
Składniki:
4-5 małych cukinii - startych na tarce na grubych oczkach
250g pokruszonej na małe kawałki fety - jeśli nie macie prawdziwej, to użyjcie sera bałkańskiego z L.
3 jajka
5 łyżek kaszki manny lub bułki tartej
dużo zielonego - może być gruby pęczek pietruszki, koperku, szczypiorku (mój ulubiony zestaw to koperek i szczypiorek) - wszystko posiekane
wyciśnięty czosnek - 1 ząbek
pieprz, sól
Startą i lekko posoloną cukinię przełożyć na sito w celu odciśnięcia wody. Od czasu do czasu przemieszać i docisnąć. Będzie to trwało około pół godziny. Następnie wszystkie składniki wymieszać ze sobą i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Placek nie powinien być wyższy niż 3 cm.
Piec w 180 °C przez 40 min lub do zrumienienia wierzchu.
Placek jest doskonały na ciepło, jak i na zimno, polany sosem czosnkowym. Pycha!
Źródło:http://grubajadzia.blogspot.com/2011/06/cukiniowy-placek-pynka.html