Wykonanie

W Wielkanoc musi być jajecznie, stąd na naszym
stole już teraz, jako pokaz przedpremierowy, zagościł niecodzienny pasztet z
jajek i
porów. Eksperyment kulinarny okazał się bardzo smaczny, a do tego wiosenny i zielony. Przepis zdecydowanie polecam, bo ten wege pasztet jest absolutnie pyszny i prosty w przygotowaniu.Składniki:7
jajek1 duży
por2 czubate łyżki
bułki tartej2 łyżki
kaszy mannypęczek świeżej
pietruszkisólpieprzPrzygotowanie:1. 5 z 7 jaj gotujemy na twardo a następnie obieramy ze skorupek i kroimy w grubą kostkę.2.
Pora myjemy, kroimy w krążki i dusimy kilka minut na patelni z dodatkiem
oleju rzepakowego,
soli i
pieprzu.3. Ugotowane, pokrojone
jaja mieszamy z uduszonym
porem i odstawiamy do wystygnięcia.4. Następnie do jajeczno - porowej (zimnej!) masy dodajemy
bułkę tartą,
kaszę mannę, pokrojoną
natkę pietruszki, 2 pozostałe surowe
jaja i mieszamy doprawiając
solą i
pieprzem.5. Tak przygotowaną masę nakładamy do nasmarowanego
olejem i wysypanego
bułką tartą naczynia żaroodpornego. Pasztet ułożyć w naczyniu "ciasno", wtedy łatwiej będzie się kroił po upieczeniu.6. Tak przygotowany pasztet wkładamy do piekarnika i pieczemy około godziny w 180°C.Pasztet najlepiej kroi się gdy lekko przestygnie, ale, że na ciepło smakuje wyśmienicie to u nas często znika jeszcze ciepły.Smacznego :)