Wykonanie
Pewnie większość z Was zna ten przepis , ale zawsze znajdzie się ktoś , kto szukał 😉 . Prosty i pyszny obiadek . Niesamowicie łatwy do zrobienia . Wcale nie trzeba być wegetarianinem, żeby po niego sięgnąć i schrupać , jak wiadomo latem
cukinie i
kabaczki zasypują nas mnóstwem wspaniałych
owoców , które nieraz rosną ciut większe, niż by się nam marzyło , a wtedy mamy doskonały surowiec do naszych kiwanych
schabowych 😉 Najsmaczniejsze są odmiany o jasnej białej lub seledynowej skórce , która jest cieniutka jak np. u odmian : Wanda , Zeppelin , Dubaczek . Doskonałe , zarówno same jak i dodatek do obiadu . Polecam , pyszne , lekkie danie 😉

Składniki :2 średnie
kabaczki2
jajka1,5 szklanki
bułki tartej1 łyżeczka suszonego mielonego
czosnkusól ,
pieprz do smaku

Kabaczki myjemy , jeśli mają cienką skórkę to jej nie obieramy . Kroimy w plastry grubości 0,5 cm . Solimy , posypujemy
czosnkiem . W misce lub głębokim talerzu roztrzepujemy
jajka widelcem jak do obtaczania kotletów
schabowych .
Bułkę wysypujemy na talerzyk . Następnie każdy plaster
kabaczka obtaczamy w
jajku , następnie w
bułce tartej i kładziemy na patelni , na rozgrzanym tłuszczu .


Smażymy na złoty kolor z obu stron , aż panierka utworzy chrupiąca skorupkę . Wykładamy na talerze , posypujemy
pieprzem i podajemy na gorąco , gdyż jak wystygną , nie będą już tak przyjemnie chrupiące . Polecam podać z tzatzyki .. pychota 😉