ßßß Cookit - przepis na Sałatka z Kapusty pekińskiej i kurczaka

Sałatka z Kapusty pekińskiej i kurczaka

nazwa

Wykonanie

Sałatkę zobaczyłam na zdjęciu na forum, gdzie się czasem udzielam. Zerknęłam, stwierdziłam - dla mnie idealna, więc spróbowałam zrobić podobną. Szybki przegląd lodówki. Pekińska jest, po pomidory męża wysłałam, a w miedzy czasie kurczaka kroiłam, doprawiałam i reszta składników do miski trafiła też ;)
Składniki:
1/2 kapusty pekińskiej lub jedna malutka,
1 pojedyncza pierś z kurczaka,
2 łyżki oliwy (do kurczaka)
2 szczypty przyprawy do gyrosa (możecie użyć ulubionej)
1 duży pomidor,
1/2 ogórka zielonego,
1/4 czerwonej papryki
3-4 rzodkiewki,
1/2 pęczka koperku,
starty parmezan (ilość dowolna)
Sos winegret:
2 łyżki octu,
1 łyżeczka miodu ( u mnie z mniszka lekarskiego)
6 łyżek oliwy,
2 ząbki czosnku,
sól pieprz do smaku,( użyłam młynków Kamis)
Wykonanie:
Kurczaka płuczemy, usuwamy zbędne błony, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Kroimy w kostkę, przekładamy do małej miski, przyprawiamy, dodajemy oliwę, mieszamy aby oliwa pokryła mięso - odstawiamy.
Kapustę płuczemy, odsączamy, następnie szatkujemy, wkładamy do większej miski.
Kroimy umyte wcześniej warzywa, pomidora kroimy w ćwiartki, lub plastry , a te na 4 części,
Ogórka w plasterki, lub pół plastry w zależności jak grubego macie ogórka,
Rzodkwie w plastry.
Paprykę w kostkę.
Warzywa dorzucamy do kapusty
Rozgrzewamy patelnię, na niej smażymy kurczaka, nie dodajemy już tłuszczu, mięso juz ma w sobie oliwę, to w zupełności wystarczy.
W trym czasie przygotowujemy sos, ocet i oliwę wlewamy do słoika, dodajemy miód, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek. Zakręcamy słoik. Intensywnie potrząsamy w górę i dół, aby oliwa połączyła się ze wszystkimi składnikami, ja dodaję jeszcze koper do sosu.
Kurczak powinien być już gotowy.
W misce kapustę plus pokrojone warzywa polewamy sosem, mieszamy.
Przekładamy na talerze, na wierch układamy usmażonego kurczaka, następnie posypujemy wszystko startym parmezanem.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2014/02/saatka-z-kapusty-pekinskiej-i-kurczaka.html