Wykonanie
Sałatkę zobaczyłam na zdjęciu na forum, gdzie się czasem udzielam. Zerknęłam, stwierdziłam - dla mnie idealna, więc spróbowałam zrobić podobną. Szybki przegląd lodówki. Pekińska jest, po
pomidory męża wysłałam, a w
miedzy czasie
kurczaka kroiłam, doprawiałam i reszta składników do miski trafiła też ;)

Składniki:1/2
kapusty pekińskiej lub jedna malutka,1 pojedyncza
pierś z kurczaka,2 łyżki
oliwy (do
kurczaka)2 szczypty
przyprawy do gyrosa (możecie użyć ulubionej)1 duży
pomidor,1/2
ogórka zielonego,1/4
czerwonej papryki3-4
rzodkiewki,1/2 pęczka
koperku,starty
parmezan (ilość dowolna)
Sos winegret:2 łyżki
octu,1 łyżeczka
miodu ( u mnie z mniszka lekarskiego)6 łyżek
oliwy,2 ząbki
czosnku,
sól pieprz do smaku,( użyłam młynków Kamis)

Wykonanie:
Kurczaka płuczemy, usuwamy zbędne błony, osuszamy papierowym ręcznikiem.Kroimy w kostkę, przekładamy do małej miski, przyprawiamy, dodajemy
oliwę, mieszamy aby
oliwa pokryła
mięso - odstawiamy.
Kapustę płuczemy, odsączamy, następnie szatkujemy, wkładamy do większej miski.Kroimy umyte wcześniej warzywa,
pomidora kroimy w ćwiartki, lub plastry , a te na 4 części,
Ogórka w plasterki, lub pół plastry w zależności jak grubego macie
ogórka,Rzodkwie w plastry.
Paprykę w kostkę.Warzywa dorzucamy do
kapustyRozgrzewamy patelnię, na niej smażymy
kurczaka, nie dodajemy już tłuszczu,
mięso juz ma w sobie
oliwę, to w zupełności wystarczy.W trym czasie przygotowujemy sos,
ocet i
oliwę wlewamy do słoika, dodajemy
miód,
sól,
pieprz, przeciśnięty przez praskę
czosnek. Zakręcamy słoik. Intensywnie potrząsamy w górę i dół, aby
oliwa połączyła się ze wszystkimi składnikami, ja dodaję jeszcze
koper do sosu.
Kurczak powinien być już gotowy.W misce
kapustę plus pokrojone warzywa polewamy sosem, mieszamy.Przekładamy na talerze, na wierch układamy usmażonego
kurczaka, następnie posypujemy wszystko startym
parmezanem.