Wykonanie
Buły nadziałam
pieczarkami,
cebula,
szczypiorkiem i
serem. Są bardzo sycące, pikantne, smaczne na ciepło, jak i na zimno. Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do
piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody. Dodatek
piwa nadał
bułkom ciekawy kolor, w smaku już nie było wyczuwalne. Mam wrażenie iż buły zyskały na świeżości. Czekałam z wpisem, aby zobaczyć jak zachowują się na drugi dzień - były smaczne tak samo jak dnia poprzedniego.

Składniki:Ciasto:500g
mąki pszennej (u mnie tortowa) + do obsypania stolnicy1
jajko + drugie do posmarowania
bułek2 łyżki
oliwy2 łyżeczki
drożdży instantszklanka
piwa (u mnie Książęce Trzy Słody)łyżeczka
soliłyżeczka
cukruFarsz:300g
pieczarek5-6
cebulłyżka
masłapęczek
szczypioru350g startego
żółtego sera ( pozostawiamy trochę aby obsypać na wierzchu
bułki)ok. łyżki
oregano3-4 szczypty
pieprzu młotkowanego z
kolendrą3-4 szczypty
soli1 szczypta
papryki ostrejWykonanie:Ciasto:Ciasto wyrobiłam w automacie do pieczenie
chleba, gdzie wlałam na początku
oliwę, wbiłam
jajo i na koniec wlałam
piwo.
Potem składniki suche zaczynając odsoli, następnie wsypałam przesianą
mąkę, dodałam
drożdże i
cukier. Nastawiałam na wyrabianie i po 1,5 godziny miałam ciacho wyrośnięte na
bułki.Jeśli jednak nie posiadacie maszyny, wszystkie składniki dodajecie do miski, wyróbcie dłońmi, gdy ciasto będzie sprężyste i odchodziło od dłoni, przełóżcie do drugiej miski wysmarowanej
oliwą, przykryjcie czystą ścierką i odstawcie w ciepłe miejsce na 1 godzinę.Farsz:Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy farsz.
Pieczarki pędzelkiem oczyszczamy, kroimy w plastry, wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię, od razu dodajemy szczyptę
soli -
pieczarki puszczą
sokiW tym czasie obieramy z łupin
cebulę, kroimy na pół,
potem znowu na połowę i w plasterkiGdy
woda z
pieczarek wyparuje, dodajemy łyżkę
masła i dorzucamy pokrojoną
cebulę.Przyprawiamy farsz, gdy
cebula się zeszkli farsz jest gotowy.Pozostał nam
szczypior do pokrojenia, jeśli macie
ser w kostce to dobry moment aby go w tej chwili zetrzeć na tarce o grubych oczkachPrzygotowanie
bułek:Nastawiamy piekarnik na 200*CNa obsypaną
mąką stolnicę przekładamy ciasto, jeszcze chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy na prostokąt, kroimy w paski (u mnie od kciuka do palca serdecznego - rozstawione palce na max),wysokość o połowę niższą.Na środek paska kładziemy
ser, następnie
szczypior i na koniec
pieczarki z
cebulą. Zawijamy wszystko, tak aby powstało coś podobnego do formy palucha.Jeśli wolicie okrągłe, nie ma przeciwwskazań ;)Postępujemy ze wszystkimi
bułkami.
Bułki przekładamy na obsypaną
mąką blachę, smarujemy rozkłóconym
jajkiem, obsypujemy na wierzchu pozostałym
serem i dodatkowo
oregano.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę pieczemy ok. 20 minut ( bez opcji termoobiegu)
Bułki są gotowe gdy się zarumienią i
ser będzie wyraźnie "bulgotał"