ßßß Cookit - przepis na Zupa latem? Tak! Najlepiej z cukinii i kalarepy

Zupa latem? Tak! Najlepiej z cukinii i kalarepy

nazwa

Wykonanie

Zupa w taki upał? A nie Sałatka? Sałatka też może być, ale taka lekka zupka smakuje przepysznie. Jak komuś za gorąco, może zjeść chłodną lub całkiem zimną. Często takie robię, ale ta jest wyjątkowa. Jakoś tak się udała, więc szybko zapisałam i już Wam podaję, bo wiem, że niektórzy cukinii mają nadmiar. Ja niestety nadmiaru nie mam, raczej notoryczny jej niedobór, ale już ogłaszam wszem i wobec, że w przyszłym roku MUSZĄ być warzywa własnej produkcji. Nawet, jeżeli tylko jedna cukinia miałaby mi wyrosnąć w moim kamieniołomie, to i tak warto. Póki co, znoszę je z supermarketu i przygotowuję, jak często się da. Swoją drogą, sałatkę z surowej cukinii też można robić, ale o tym innym razem.
W zupie jest jeszcze niedoceniana kalarepa, polecam, jest tania i pyszna.
1 duża cebula
1 duża kalarepa
1 duża cukinia
3 średnie ziemniaki
1/2 puszki mleczka kokosowego
1 śmietana ryżowa
sól
nieco oleju
nieco octu winnego
nieco przyprawy ostrej (na przykład chili)
natka pietruszki
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto z olejem w dużym garnku. Dodać pokrojoną kalarepę i ziemniaki. Zalać wszystko wodą i gotować prawie do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną cukinię i pozostałe składniki oprócz pietruszki. Pogotować jeszcze chwilę, aż cukinia będzie również ugotowana, ale nie rozgotowana i posiekaną pietruszką. Dobrze też pasuje bazylia.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2014/07/zupa-latem-tak-najlepiej-z-cukinii-i.html